Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović susreo se s ministrom za Europu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Lidingtonom

Državni tajnik je rekao da je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju izuzetno važan događaj za stabilizaciju jugoistočne Europe

Državni tajnik je rekao da je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju izuzetno važan događaj za stabilizaciju jugoistočne Europe. Hrvatska će na svom putu prema Uniji nastaviti ispunjavati sve započete reforme, a svoja dragocjena iskustva će kao i dosad nesebično prenositi svojim susjedima. Također je rekao da Republika Hrvatska suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom shvaća izuzetno ozbiljno te će i ubuduće činiti sve kako bi otklonila svaku sumnju u svoju punu suradnju.

Ministar Lidington je ponovio snažnu podršku Ujedinjene Kraljevine procesu proširenja Europske unije i u tom smislu izrazio podršku Hrvatskoj za skoro zatvaranje pregovaračkog poglavlja „Pravosuđe i temeljna prava“, kao i općenito nastavku pregovora s Unijom temeljenom na strogom ispunjavanju zadanih kriterija, uključujući suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom. Ministar Lidington se zanimao za hrvatske stavove o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Državni tajnik Božinović je ukazao na nužnost održavanja jasne europske perspektive za sve zemlje jugoistoka Europe, čemu Republika Hrvatska daje i nastavit će davati svoj doprinos. Predložio je suradnju Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine u pomaganju zemljama regije na njihovom putu prema Uniji i NATO-u, što će za posljedicu imati trajno stabiliziranje jugoistoka Europe.

Na sastanku su potvrđeni partnerski odnosi dviju saveznica u NATO-u, koje ulažu velike napore za poboljšavanje teške sigurnosne situacije u Islamskoj Republici Afganistan i stabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu.



Priopćenja