Državni tajnik Biščević boravio u Mađarskoj na trećem zasjedanju Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske

Dana 15. srpnja 2004. u Balatonőzsödu u Mađarskoj održano je treće zasjedanje Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske

Na sastanku je razmatrana provedba konkretnih projekata suradnje između dviju država na prometnom i infrastrukturalnom planu (posebice pitanje izgradnje europskih prometnih koridora Vb i Vc), projekata na području transfera energije, suradnje na području znanosti i obrazovanja te zaštite okoliša. Razmatran je i hrvatski prijedlog glede mogućnosti uspostave posebnih kolničkih traka za državljane Republike Hrvatske na graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske te je postignut dogovor da će pregovori dviju država o ugovornom rješavanju ovog pitanja započeti do kraja 2004. godine.

Imajući u vidu da se radi o prvom zasjedanju Mješovitog odbora nakon ulaska Republike Mađarske u članstvo Europske unije, tema razgovora bila je mogućnost pružanja tehničke pomoći i prijenos znanja te iskustava mađarske strane u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, osobito u predstojećim pregovorima koji će započeti u prvom tromjesečju 2005. Državni tajnici Biščević i Bársony su se dogovorili o zajedničkom radu na Akcijskom planu o prijenosu znanja i iskustava mađarske strane za proces ostvarivanja članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Sastanak je ujedno bio priprema za predstojeći susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera i predsjednika Vlade Republike Mađarske Pétera Medgyessyja koji je predviđen za rujan 2004.



Priopćenja