Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove održanom 30. svibnja u Bruxellesu. Na dnevnom redu bila je priprema redovitog sastanka Europskog vijeća koje će se održati 29. - 30. lipnja te saslušanje Poljske i Mađarske u kontekstu vladavine prava i postupka pokrenutog po članku 7. Ugovora o EU.

Na dnevnom redu sastanka čelnika u lipnju naći će se sljedeće teme: Ukrajina, gospodarstvo, sigurnost i obrana, vanjski odnosi te migracije. Glede Ukrajine, državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je važnost daljnjeg jedinstva EU-a i pružanja konkretne pomoći Ukrajini, napose vojne. Naglašavajući važnost humanitarnog razminiranja kao temeljnog preduvjeta za ponovnu izgradnju društva u poslijeratnom razdoblju te specifično iskustvo koje Hrvatska ima u tom pogledu, najavila je održavanje međunarodne donatorske konferencije o razminiranju koju će Hrvatska organizirati u suradnji s Ukrajinom u listopadu ove godine  u Zagrebu. Posebno je istaknula važnost osiguravanja pravde za žrtve rata i odgovornosti za sve zločine povezane s ruskom agresijom na Ukrajinu, uključujući i zločin agresije te napore na uspostavi za to nadležnog suda. Najavila je da će Hrvatska u okviru jačanja suradnje s Ukrajinom u području procesuiranja ratnih zločina,  organizirati radionicu za ukrajinske tužitelje, u lipnju, u Zagrebu. Izrazila je nadu da će do održavanja Europskog vijeća u lipnju biti usvojen 11. paket sankcija kojim će se ojačati provedba kao i sprječavanje zaobilaženja sankcija.       

Hrvatska pozdravlja nastavak rasprave čelnika, nastavno na dogovor iz  ožujka, na temu gospodarstva i europske konkurentnosti, s ciljem osiguranja dugoročne održivosti europskog gospodarstva, a u sklopu teme vanjski odnosi podržava održavanje strateške rasprave o Kini. Glede sigurnosti i obrane, državna tajnica istaknula je važnost daljnjeg jačanja obrambenih sposobnosti država članica EU-a te pozdravila uključivanje teme suradnje EU-NATO u dnevni red Europskog vijeća u lipnju, uoči sastanka na vrhu članica NATO-a u Vilniusu.   

U pogledu migracija, državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je najavljeno izvješće Europske komisije o napretku u odnosu na zaključke Europskog vijeća od ožujka ove godine, naglasivši kako je potrebno zadržati jednaku pažnju na svim migracijskim pravcima kao i na vanjskoj dimenziji migracija te postići ravnotežu između solidarnosti i odgovornosti u zakonodavnom Paketu o migracijama i azilu.  

U sklopu nastavka dijaloga u postupcima pokrenutim temeljem čl. 7(1) Ugovora o EU, 2017. godine za Poljsku te 2018. za Mađarsku, Vijeće je održalo saslušanja za obje države, što je bila prigoda za razmotriti recentne pomake i ohrabriti na provedbu daljnjih reformi koje će otkloniti identificirane zabrinutosti u vladavini prava. 

Priopćenja