Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove održanom 6. veljače u Bruxellesu.

Ministri su pripremali poseban sastanak Europskog vijeća koje će se održati 9. i 10. veljače, na kojem će se raspravljati o agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i potpori Ukrajini, gospodarskoj politici EU i migracijama. Ostale teme današnjeg Vijeća bile su odnosi EU i Ujedinjene Kraljevine, kao i predstavljanje prioriteta švedskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.

Raspravljalo se o svim aspektima ruske agresije na Ukrajinu. Državna tajnica je istaknula važnost ustrajne i snažne potpore Ukrajini dok god to bude potrebno, i na tragu poruka sa sastanka na vrhu EU – Ukrajina prethodnog tjedna. Istaknuta je važnost učinkovitosti restriktivnih mjera i sprječavanja njihova zaobilaženja. Glede pitanja kažnjivosti podržala je uspostavu međunarodnog centra za prikupljanje dokaza o zločinu agresije u Haagu te izvijestila o uključivanju Hrvatske u užu skupinu zemalja koje zajedno s Ukrajinom rade na stvaranju uvjeta za procesuiranju zločina agresije. Kao jedan od važnih elemenata oporavka Ukrajine istaknuti su razminiranje i rehabilitacija ratnih veterana. 

Državna tajnica Metelko-Zgombić je, vezano uz dio zaključka koji se odnosi na gospodarstvo, istaknula kako Hrvatska pozdravlja raspravu o jačanju konkurentnosti i otpornosti europskog gospodarstva, uz očuvanje jednakih tržišnih mogućnosti (level playing field), kako na svjetskoj razini tako i unutar same Europske unije. Hrvatska stoga podržava pojednostavljenje pravila i ubrzavanje postupaka državnih potpora, no uz zaštitu jedinstvenog tržišta. Isto tako podržava veću fleksibilnost u okviru postojećih fondova, ali ne nauštrb ciljeva kohezijske politike. Istaknula je kako je za jačanje konkurentnosti potrebno trajno ulaganje u vještine i ljudski kapital kako bi se, između ostalog, odgovorilo i na demografske izazove.

Vezano uz temu migracija državna tajnica je naglasila potrebu provedbe Akcijskog plana EU za Zapadni Balkan, uključujući zaključivanje novih ili revidiranih statusnih sporazuma tih država s Frontexom. Državna tajnica je naglasila kako je usklađenost vizne politike zemalja Zapadnog Balkana s viznom politikom EU ključna, te ukazala kako neusklađenost daje poticaj neuređenim migracijama. U tom pogledu, iako je ostvaren određen napredak, potrebno je uložiti još znatne napore.  

Priopćenja