Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Vijeće je radilo na pripremi predstojećeg sastanka Europskog vijeća 23. i 24. ožujka 2023. u čijem fokusu ostaju ruska agresija na Ukrajinu, te pitanja vezana uz dugoročnu konkurentnost Unije, unutarnje tržište, gospodarstvo i energetiku u kontekstu zelene i digitalne tranzicije, kao i novih geopolitičkih izazova.

Hrvatska ostaje predana daljnjoj sveobuhvatnoj potpori Ukrajini u svim oblicima, naglasila je državna tajnica, pozdravljajući objavu uhidbenih naloga Međunarodnog kaznenog suda protiv najviših ruskih dužnosnika vezano uz zločine prisilnog premještaja djece iz okupiranih dijelova Ukrajine u Rusiju. Hrvatska ostaje predana nastavku rada, zajedno s međunarodnim partnerima, u utvrđivanju odgovornosti za rusku agresiju na Ukrajinu i druge međunarodne zločine i spremna je pomoći Ukrajini svojim iskustvima i znanjima oblikovanim kroz rat i poslijeratnu obnovu, u ovom i drugim područjima, uključujući razminiranje i potporu stradalnicima rata.

Obilježavanje 30 godina od uspostave jedinstvenog tržišta treba iskoristiti kao poticaj za njegovo produbljivanje uz očuvanje jednakih uvjeta za sve, uz otklanjanje preostalih regulatornih prepreka, naročito za mala i srednja poduzeća, jer je to preduvjet jačanju europske produktivnosti i konkurentnosti, istaknula je državna tajnica. Osvrćući se na strateške dokumente i prijedloge koje je prošlog tjedna objavila Europska komisija u području dugoročne konkurentnosti Unije, kritičnih sirovina i industrije s nultom stopom emisija, kao i reforme tržišta električne energije, ukazala je na međupovezanost ovih tema u aktualnom geopolitičkom kontekstu i potvrdila interes Hrvatske za oblikovanje politika za budućnost koje će osigurati blagostanje naših građana, smanjenje strateške ovisnosti EU-a i stvaranje industrijske i tehnološke baze koja će osigurati uspješnu zelenu i digitalnu tranziciju.

Vijeće je razmotrilo pregled doprinosa i ažurirani plan za Europski semestar za 2023. godinu, te preporuke o ekonomskoj politici europodručja, čiji su prioriteti usmjereni na stvaranje stabilnog i opornog gospodarstva.

Europska komisija izvijestila o trenutačnom stanju odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine slijedom nedavnog političkog dogovora o načelnom političkom dogovoru o Okviru iz Windsora, kojeg je Vijeće prihvatilo. Hrvatska je pozdravila postignuti dogovor koji omogućuje fleksibilnu i pragmatičnu provedbu Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj kao važan korak u jačanju partnerskih odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine, uz očekivanje njegove brze implementacije.

U okviru redovitog polugodišnjeg dijaloga o vladavini prava, Vijeće je nastavilo razmjenu mišljenja, iskustava i najboljih praksi kroz raspravu o nalazima za Finsku, Slovačku, Belgiju, Bugarsku i Dansku, sadržanim u Godišnjem izvješću Europske komisije o vladavini prava u EU, objavljenom u srpnju 2022.

Priopćenja