Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala na Vijeću za opće poslove i Vijeću za opće poslove (čl. 50 UEU)

Izaslanstvo Republike Hrvatske na sastancima Vijeća za opće poslove i Vijeća za opće poslove (čl. 50 UEU-a) predvodila je državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić...

Izaslanstvo Republike Hrvatske na sastancima Vijeća za opće poslove i Vijeća za opće poslove (čl. 50 UEU-a) predvodila je državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić.

Na sastanku Vijeća za opće poslove ministri su razmijenili mišljenja o predloženom dnevnom redu sastanka Europskog vijeća 13.-14. prosinca 2018. godine, na kojem će čelnici raspravljati o višegodišnjem financijskom okviru EU 2021.-2027., migracijama, jedinstvenom tržištu i vanjskim odnosima, pripremama za narednu stratešku agendu EU (2019.-2024.) te izvješću o ishodu Konzultacija s građanima.

Tema ovogodišnjeg, četvrtog po redu dijaloga o vladavini prava bilo je povjerenje u javne institucije. Državna tajnica je naglasila kako je povjerenje u javne institucije jedan od ključnih elemenata demokratskih društava, i izvijestila o glavnim ciljevima tekuće pravosudne reforme u RH. Istaknula je i ulogu medija i civilnog društva, te nacionalnih i europskih parlamentaraca, kao i izravne komunikacije s građanima kroz društvene mreže. Ministri su razmijenili mišljenja o predloženim elementima Višegodišnjeg financijskog okvira EU u razdoblju 2021.-2027. Državna tajnica je izložila osnovna stajališta Republike Hrvatske po svim predloženim poglavljima VFO-a, a posebno je istaknula potrebu zadržavanja odgovarajuće razine financiranja kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike te uvjeta i načina financiranja projekata koji neće otežati apsorpciju sredstava.

Europska komisija je ministrima predstavila svoj Program rada za 2019. godinu i Paket supsidijarnosti, odnosno svoju komunikaciju koja sadrži zaključke izvješća radne skupine za supsidijarnost, proporcionalnost i inicijativu „Činiti manje, ali učinkovitije“.

Predsjedništvo je izvijestilo o pokretanju postupka od strane Europskog parlamenta o kršenju vladavine prava u Mađarskoj, sukladno čl. 7. st.1 Ugovora o EU, nakon usvajanja rezolucije Europskog parlamenta o tom pitanju 12. rujna.

Vezano za točku dnevnog reda vladavina prava u Poljskoj, Europska komisija je izvijestila o trenutačnom stanju u očekivanju odluke Suda EU-a u postupku koji je EK pokrenula protiv Poljske.

Na sastanku Vijeća za opće poslove (čl. 50. UEU-a) glavni pregovarač EU-a, Michel Barnier, obavijestio je države članice EU-a o stanju u pregovorima. Naglasio je da su pregovori ušli u konačnu, vrlo osjetljivu fazu. Ukratko je opisao elemente mogućega dogovora na kojima i dalje rade pregovarački timovi.

Budući da je vremena sve manje, M. Barnier je pozvao države članice EU-a da pojačaju pripreme za sve scenarije, pa i za mogućnost povlačenja UK iz EU-a bez postignutog sporazuma. Države članice naglasile su važnost zadržavanja jedinstva EU-a, iskazale puno povjerenje i potporu glavnom pregovaraču EU-a M. Barnieru i njegovom pregovaračkom timu te izrazile nadu da će ubrzo biti postignut dogovor koji će omogućiti uredno povlačenje UK iz EU-a i brzi početak pregovora o budućim odnosima EU-a i UK. Hrvatska strana naglasila je i važnost priprema scenarija u kojem neće biti dogovora te istaknula da je bitno razjasniti koje mjere moraju biti poduzete na EU razini, a koje na nacionalnoj. U tom smislu, poduprla je koordinaciju napora i razmjenu mišljenja između država članica EU-a.



Priopćenja