Državna tajnica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Državna tajnica za europske poslove Marija Pejčinović Burić sudjelovala je danas, ponedjeljak, 3. travnja o. g. na sastanku Vijeća za vanjske poslove koji se održao u Luxembourgu...

Državna tajnica za europske poslove Marija Pejčinović Burić sudjelovala je danas, ponedjeljak, 3. travnja o. g.  na sastanku Vijeća za vanjske poslove koji se održao u Luxembourgu. Sastanak Vijeća bio je posvećen situaciji i izazovima u širem prostoru Bliskog istoka, a raspravljalo se o situaciji u Siriji uoči Konferencije o potpori Siriji i njezinom susjedstvu, koja će se održati 5. travnja u Bruxellesu. Na dnevnom redu su još bili Jemen, zbog dramatične humanitarne situacije te Libija u cilju razmatranja unutarnjopolitičke situacije i izazova migracija na srednjo-mediteranskoj migracijskoj ruti. Državna tajnica je u pogledu Sirije istaknula važnost post-konfliktne obnove, ali i ukazala na važnost stabilizacije i stvaranja uvjeta za povratak izbjeglih i prognanih. Također je upozorila na važnost zaštite vjerskih zajednica, posebno kršćana, u Siriji ali i širem prostoru Bliskog istoka, za što će se Hrvatska zalagati, a navedeno će biti i i dio napora EU-a.

Na marginama Vijeća je održan sastanak s glavnim tajnikom Arapske lige Ahmedom Aboulom Gheitom s kojim se razgovaralo o izazovima u bliskoistočnoj regiji.

Uoči sastanka Vijeća državna tajnica je sudjelovala na sastanku neformalne skupine Prijatelja Moldove na kojem je gost bio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Moldove Andrei Galbur.



Priopćenja