Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić u Slovačkoj Republici održala je slovačko-hrvatske konzultacije o poglavlju pregovora 30 - Vanjski odnosi

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić u utorak je, 24. travnja 2007. godine, u Slovačkoj Republici održala slovačko-hrvatske konzultacije o poglavlju pregovora 30 - Vanjski odnosi

Prvi dio konzultacija koji se odnosio na razvojnu i humanitarnu pomoć održan je u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke Republike. Slovačku delegaciju predvodila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Olga Algayerova.

Nakon prvog dijela konzultacija državna tajnica Pejčinović Burić i državna tajnica Algayerova održale su bilateralni sastanak kojom prilikom su ponovno istaknuti vrlo dobri politički odnosi između dvije zemlje bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da su međusobni susreti državnika na najvišim razinama redoviti i učestali, te da postoji prostor za intenziviranje susreta resornih ministara kao i susreta na nižim, ekspertnim razinama, posebice u cilju prenošenja slovačkih iskustava iz procesa približavanja Europskoj uniji i NATO savezu.

Nastavak konzultacija održan je s predstavnicima Ministarstva gospodarstva Slovačke Republike, na čelu s državnim tajnikom Ivanom Rybarikom. Tema sastanka bila su iskustava u prilagodbi nacionalnog sustava zajedničkoj trgovinskoj politici Europske unije i harmonizacija međunarodnih bilateralnih ugovora u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Državna tajnica Pejčinović Burić zahvalila je Slovačkoj Republici na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj u pogledu pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu te spremnosti da prenese svoja iskustva. Državna tajnica Pejčinović Burić izrazila je zadovoljstvo što se odnosi između dvije zemlje razvijaju u ozračju stalnog političkog dijaloga.



Priopćenja