Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić sastala se s dr. Peterom Tempelom, direktorom Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić, sastala se 17. studenoga 2006. s dr. Peterom Tempelom, direktorom Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke

U razgovoru su sugovornici međusobno iznijeli informacije o pojedinostima aktualnoga stanja i daljnje dinamike pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, a razmijenjena su i mišljenja o Izvješću Europske komisije o napretku Republike Hrvatske te Strategiji proširenja Europske unije.

Uvodno je državna tajnica Pejčinović-Burić ukratko izvijestila o stanju i aktualnostima u pristupnim pregovorima te zamolila direktora uprave Tempela za procjenu daljnje dinamike pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije do kraja finskoga te za vrijeme njemačkoga Predsjedništva u prvoj polovici 2007.

Direktor uprave Tempel izrazio je podršku procesu pregovora Republike Hrvatske Europskoj uniji. Izvijestio je kako je Strategija proširenja Europske unije u Saveznoj Republici Njemačkoj naišla na pozitivan prijem te snažnu podršku.

Državna tajnica Pejčinović Burić istaknula je da se Izvješće Europske komisije o napretku u Republici Hrvatskoj ocjenjuje objektivnim jer se uz područja u kojima je ostvaren napredak navode i ona područja u kojim je potrebno uložiti dodatne napore za ispunjavanje kriterija za članstvo. Dio razgovora odnosio se i na temu informiranja javnosti o procesu europskih integracija, u tom pogledu državna je tajnica Pejčinović Burić predstavila početkom 2006. godine usvojenu Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo te je sugovornika upoznala s glavnim ciljevima Komunikacijske strategije.

Zaključno je državna tajnica Pejčinović Burić zahvalila direktoru uprave Tempelu na dosadašnjoj sveukupnoj podršci Savezne Republike Njemačke u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2006. godine, na drugoj Berlinskoj konferenciji A Soul for Europe.



Priopćenja