Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Hido Biščević primili su u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Larsa Fredéna

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić i državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primili su, u odvojenim sastancima, u ponedjeljak, 13. studenog 2006. godine, u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Larsa Fredéna

Tijekom razgovora s državnom tajnicom Pejčinović Burić veleposlanik Freden prenio je podršku Kraljevine Švedske Republici Hrvatskoj u procesu euroatlantskih integracija i članstva u Europskoj uniji. Državna tajnica Pejčinović Burić predstavila je veleposlaniku Fredenu temeljne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske – pristupanje Europskoj uniji i NATO savezu. U tom smislu pojasnila je detaljnije strukturu za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U dijelu razgovora o aktualnostima u procesu pregovora s Europskom unijom državna tajnica Pejčinović Burić osvrnula se na Izvješće o napretku u svezi kojeg je izrazila zadovoljstvo jer navedeno izvješće Europske komisije bilježi napredak koji je ostvaren u proteklom razdoblju, te daje smjernice za daljnje djelovanje.

Na sastanku s državnim tajnikom Biščevićem istaknuto je obostrano zadovoljstvo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske te mogućnost njihova skorog intenziviranja s obzirom da već 14. studenog 2006. godine u službeni posjet Republici Hrvatskoj dolazi ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carl Bildt.

Državni tajnik Biščević i veleposlanik Freden razmijenili su stajališta o situaciji u jugoistočnoj Europi, te o recentnim postignućima i predstojećim izazovima hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u. Državni tajnik Biščević izvijestio je veleposlanika Fredéna o nadolazećim aktivnostima u okviru hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Republika Hrvatska predsjeda do svibnja 2007. godine.



Priopćenja