Državna tajnica Metelko Zgombić u službenom posjetu Irskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić boravila je 29. i 30. ožujka 2022. u službenom posjetu Irskoj. Tom prigodom održala je bilateralne političke konzultacije s državnim ministrom za europske poslove irskog MVP-a Thomasom Byrneom. Sastala se i sa zamjenikom predsjednika Zajedničkog odbora za vanjsku politiku i sigurnost irskog Parlamenta Davidom Stantonom te zamjenikom predsjednika Senata Joem O'Reillyem. Također je posjetila Hrvatsku katoličku misiju u Dublinu.

Tijekom sastanka u srijedu, 30. ožujka 2022. godine, državna tajnica Metelko-Zgombić i državni ministar T. Byrne razgovarali su o nizu bilateralnih i europskih tema, a poseban naglasak stavljen je na aktualnu situaciju u Ukrajini, daljnje proširenje EU-a, energetska pitanja i post-Brexit situaciju.

Državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga između dviju zemalja, te istaknula otvorenost hrvatske strane za daljnjim susretima na svim političkim razinama. Posebno je uputila  zahvalu Irskoj na potpori koju je dala Hrvatskoj za ulazak u eurozonu kao i za članstvo u OECD-u, što su ovom trenutku, uz ulazak u schengensku zonu, važni prioriteti hrvatske vanjske politike. Izrazila je također želju u nastavak suradnje u sektoru kulture sada kada se epidemiološka situacija poboljšala podsjetivši kako je Irska bila zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri.

Vezano uz situaciju u Ukrajini izvijestila je kako je, uz pružanje humanitarne i pomoći u vojnoj opremi, hrvatska Vlada osnovala posebnu radnu skupinu, a dosad je iz Ukrajine stiglo oko 11.000 izbjeglica.  U Irskoj ih je trenutno oko 16.000. Sugovornici su se složili u pogledu nastavka političke podrške i snažne solidarnosti EU-a prema toj zemlji, pri čemu je državna tajnica Metelko-Zgombić ponovila kako je Hrvatska oduvijek čvrsto podržavala ukrajinsku europsku perspektivu, no istodobno zagovara ispunjavanje složenog okvira uvjeta za članstvo kako bi države mogle ući spremne u EU. Na tom tragu obostrano je ponovljena čvrsta potporu eurointegracijskom putu i provedbi reformi u zemljama Zapadnog Balkana, te posebno poduprto što skorije otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom.

Osvrnuvši se na aktualno stanje u BiH državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je žaljenje što dosadašnji pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini nisu dali rezultate te ponovila je kako je izborna reforma uoči izbora neophodna za uklanjanje svih oblika diskriminacije u izbornom procesu, postizanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i osiguranje prava svih građana.

U kontekstu energetske politike EU-a i diferencijacije opskrbnih pravaca, državna tajnica Metelko-Zgombić podsjetila je kako je u Hrvatskoj u funkciji LNG terminal na Krku, a hrvatska strana izrazila je i spremnost za sudjelovanjem u izgradnji drugog bloka NE Krško. Sve veću pozornost Hrvatska pridaje i obnovljivim izvorima energije koji trenutno zauzimaju oko 20% energetskih kapaciteta.

Sugovornici su razgovarali i o učincima post-Brexita te provedbi Protokola o S. Irskoj, pri čemu je državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila razgovore između EK i UK-a u očekivanju da će oni rezultirati fleksibilnim rješenjima u okviru Protokola.

Državna tajnica Metelko-Zgombić osvrnula se i na brojnu hrvatsku zajednicu u Irskoj, koja trenutno broji između 18 i 20 tisuća. Podsjetivši na rad hrvatskog lektorata na Trinity koledžu u Dublinu zahvalila je na mogućnosti polaganja hrvatskog jezika kao predmeta na maturi. Uputila je i zamolbu za uvođenje mogućnosti učenja hrvatskog jezika u irskim školama, nastavno na program hrvatskog jezika i kulture koji se u organizaciji hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja dopunski provodi već niz godina.

Na sastanku sa zamjenikom predsjednika Zajedničkog odbora za vanjsku politiku i sigurnost Parlamenta Irske Davidom Stantonom i zamjenikom predsjednika Senata Joem O'Reillyem državna tajnica Metelko-Zgombić također se dotakla bilateralnih, ali i europskih sigurnosnih tema, poglavito u kontekstu zajedničkih EU napora u rješavanju krizne situacije u Ukrajini. Također se razgovaralo o daljnjem jačanju međuparlamentarne suradnje, a nastavno na posjet irskog državnog ministra za vještine i dodatno obrazovanje  Nialla Collins sredinom ožujka Hrvatskoj kada se sastao i s članovima Hrvatsko-irske skupine prijateljstva Hrvatskog sabora.

Tijekom boravka u Dublinu državna tajnica Metelko-Zgobmić sastala se i s voditeljem Hrvatske katoličke misije u Irskoj vlč. Josipom Levakovićem s kojim je razgovarala o aktualnostima u radu misije i ovdašnjoj hrvatskoj zajednici.



Priopćenja