Državna tajnica Metelko Zgombić sudjelovala na godišnjoj konferenciji rumunjskih veleposlanika

U okviru konferencije rumunjskih veleposlanika održane 26.-29. kolovoza 2019., na poziv Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 27. kolovoza na panelu „The challenges ahead...

U okviru konferencije rumunjskih veleposlanika održane 26.-29. kolovoza 2019., na poziv Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 27. kolovoza na panelu „The challenges ahead of us in a changing EU: a new European leadership and the longstanding enigma of Brexit. What priorities and expectations does the future Croatian presidency of the EU Council have?”

Na panelu, na kojem su uz državnu tajnicu Metelko Zgombić sudjelovali Leonard Orban, savjetnik rumunjskog predsjednika za  europske poslove te George Ciambu, ministar – delegat za europske poslove, predstavljeni su izazovi i postignuti rezultati rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Tom prigodom državna tajnica Metelko-Zgombić uputila je čestitke Rumunjskoj na organizaciji i provedbi predsjedanja Vijećem Europske unije te se osvrnula na dosadašnji tijek priprema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i istaknula kako je pred hrvatskim predsjedanjem niz izazova s obzirom da Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU na početku novog institucionalnog ciklusa, određivanja Višegodišnjeg financijskog okvira i Brexita.

Predstavnici rumunjske diplomacije upoznati su i s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU – gospodarski rast, sigurnost, povezivanje i proširenje, kao i s namjerom Hrvatske za organiziranjem dva summita tijekom predsjedanja Vijećem EU – Summita EU-zemlje zapadnog Balkana i Summita o Istočnom partnerstvu.



Priopćenja