Državna tajnica Metelko-Zgombić održala političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Alešom Chmelařom

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je 7. travnja 2022. u Zagrebu političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Alešom Chmelařom. Teme susreta bile su bilateralni odnosi dviju država, gospodarska suradnja, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, Zapadni Balkan, Istočno susjedstvo, europska pitanja, energetska sigurnost i predstojeće predsjedanje Češke Republike Vijećem EU-a.

Državna tajnica istaknula je da su bilateralni odnosi dviju država jako dobri i bez otvorenih pitanja, dok su hrvatska manjina u Republici Češkoj i češka manjina u Republici Hrvatskoj most koji nas povezuje i dodatno jača naše odnose. Zamjenik ministra Aleš Chmelař složio se s ocjenom da su bilateralni odnosi Hrvatske i Češke odlični, pri čemu je istaknuo kako je češka manjina u Hrvatskoj vrlo aktivna i zadovoljna svojim statusom i položajem. Dodao je kako je Hrvatska već tradicionalno najznačajnije i najomiljenije turističko odredište za češke građane, dok je Metelko-Zgombić potvrdila kako je Češka jedna od najvažnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam, uz nadu da će se broj turističkih dolazaka, nakon slabljenja pandemije Covid-19, obostrano i dodatno povećati.

Državna tajnica zahvalila se na podršci Češke Republike u nastojanju Republike Hrvatske za skorim ulaskom u Schengenski prostor, kao i OECD, pri čemu je izrazila nadu da će se postupak prijema Hrvatske u Schengen uspješno okončati tijekom francuskog, odnosno češkog predsjedanja Vijećem EU-a. Zamjenik ministra Chmelař rekao je da se njegova država zalaže za proširenje Schengena te da bi ulazak Hrvatske svakako predstavljao dobitak za EU i za države članice, uključujući i češke turiste koji dolaze u Republiku Hrvatsku.

Vezano za situaciju u Ukrajini, sugovornici su osudili invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu te su se složili kako je Ukrajini prijeko potrebno nastaviti pružati političku, financijsku, humanitarnu i pomoć u vojnoj opremi te očuvati snažnu solidarnost EU-a prema Ukrajini.

Što se tiče Zapadnog Balkana, obje strane su iskazale potrebu i želju za nastavkom postupka europskih integracija, dok je državna tajnica Metelko-Zgombić sugovornika upoznala s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i s nužnošću izborne reforme kako bi se konačno uspostavila jednakopravnost hrvatskog s druga dva konstitutivna naroda te uklonili svi oblici diskriminacije utvrđeni presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Priopćenja