Državna tajnica Metelko-Zgombić održala konzultacije s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije Andrisom Pelšsom

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 7. svibnja 2019. godine na EU konzultacijama u Rigi s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije Andrisom Pelšsom...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 7. svibnja 2019. godine na EU konzultacijama u Rigi s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije Andrisom Pelšsom.
Sugovornici su razgovarali o aktualnim pitanjima Europske unije i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Potvrđena su zajednička stajališta i interesa u nizu područja. Državna tajnica Metelko-Zgombić je latvijskoj strani kao glavne prioritete predstojećeg  HR PRES-a istaknula sigurnost Europske unije, promicanje rasta i razvoja, povezanost u prometu i energetici te politiku proširenja Europske unije. Naglasila je važnost održavanja politike otvorenih vrata prema proširenju i očuvanja europske perspektive za države u jugoistočnoj Europi. Također je informirala državnog tajnika o aktualnostima vezanim uz proces hrvatskog pristupanja schengenskom prostoru i eurozoni. Državni tajnik Pelšs izrazio je potporu Hrvatskoj i čestitao na aktivnim pripremama za prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te poželio sreću i uspjeh u obavljanju odgovornog zadatka.
Državna tajnica Metelko-Zgombić sastala se i s direktorom Sektora za koordinaciju i politike EU Martinšom Kliveom, s kojim je razmijenila stajališta o aktualnim EU pitanjima – budućnosti Europe, Brexitu, novom višegodišnjem financijskom okviru, Schengenu, migracijama i jedinstvenom tržištu.



Priopćenja