Državna tajnica Metelko-Zgombić održala bilateralne političke konzultacije sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održali su bilateralne političke konzultacije

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održali su bilateralne političke konzultacije.

Obostrano je istaknuta potreba daljnjeg kontinuiranog i otvorenog razgovora dviju susjednih i prijateljskih zemalja s ciljem daljnjeg unaprjeđenja dobrih bilateralnih odnosa.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je izrazila podršku stabilnoj i funkcionalnoj BiH i njenom napretku u euroatlanskim integracijskim procesima. Podsjetila je kako je RH snažan zagovornik politike proširenja EU na jugoistok Europe, što je iskazala tijekom svog predsjedanja Vijećem EU i Zagrebačkom deklaracijom. Državna tajnica je iskazala spremnost RH u pružanju tehničke pomoći i sveukupne podrške napretku BiH prema članstvu u EU temeljem bilateralnog Sporazuma o europskom partnerstvu. Državna tajnica je pozdravila postizanje političkih sporazuma između političkih čelnika iz lipnja ove godine, izrazila podršku njihovoj punoj provedbi kao i njihovu preuzimanju vlasništva nad ovim procesom. Istaknula je nužnost  provedbe dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH sukladno odlukama ESLJP i Ustavnog suda BiH što će doprinijeti stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

Zamjenik ministrice Brkić je zahvalio na svekolikoj pomoći i podršci koju RH pruža BiH, posebno u zadržavanju politike proširenja u fokusu EU. Naglasio je kako je europska budućnost strateški cilj BiH koji nema alternative. Izvijestio je o aktivnostima u ispunjavanju obveza iz Mišljenja EK. Daljnja pomoć i podrška RH doprinijet će napretku u ispunjavanju obveza za članstvo u EU. Ispunjavanje obveza zahtijeva i političku volju te je kao pozitivan primjer naveo političke sporazume o načelima izmjena Izbornog zakona BiH i izborima u gradu Mostaru.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju država. Bilateralni odnosi su ocijenjeni dobrima. Otvorena pitanja potrebno je rješavati konstruktivnim i otvorenim razgovorima, u duhu uzajamnog uvažavanja i unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa.

Sugovornici su također razmijenili mišljenja vezano uz aktualnu epidemiološku situaciju uzrokovanu Covidom-19, migrantskoj situaciji, regionalnoj suradnji, zajedničkim infrastrukturnim projektima i bilateralnim temama.



Priopćenja