Državna tajnica Metelko Zgombić na otvorenju 21. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija za diplomate iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić uvodno se obratila polaznicima na otvorenju 21. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija za diplomate iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, koji je s radom započeo u Dubrovniku, 8. listopada 2019. godine...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić uvodno se obratila polaznicima na otvorenju 21. zajedničkog seminara o procesima europskih integracija za diplomate iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, koji je s radom započeo u Dubrovniku, 8. listopada 2019. godine. U svojem izlaganju državna je tajnica istaknula transformacijsku snagu procesa europskih integracija na primjeru puta kojega je prešla Republika Hrvatska, od zahtjeva za članstvo do aktualnih priprema za preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine.

Navodeći okvire u kojima će se kretati prioriteti hrvatskog predsjedanja, posebno je istaknula proces proširenja EU-a, koji se temelji na vlastitim postignućima, kao jednu od najuspješnijih Unijinih politika koja će zadobiti posebnu pozornost i potporu tijekom Predsjedanja. Osvrnula se i na aktualne izazove Europske unije, koji se odražavaju i u zaduženjima nadolazećih europskih povjerenika, pritom posebno istaknuvši resor demografije i demokracije, za kojega će biti zadužena potvrđena hrvatska povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Seminar se održava u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i njemačke Zaklade Hanns Seidel te okuplja dvadesetak mlađih diplomata iz zemalja Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. 



Priopćenja