Državna tajnica Maja Vrtarić sastala se s generalnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike Marcelom Peškom

Državna tajnica za ustroj i upravljanje Maja Vrtarić sastala se u ponedjeljak, 6. srpnja 2009. godine, s generalnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike Marcelom Peškom, koji je tom prigodom održao prezentaciju na temu „Modernizacija službe vanjskih poslova u Slovačkoj“. Prezentaciji su, uz državnu tajnicu Vrtarić također nazočili i svi ravnatelji te drugi rukovodeći službenici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Generalni tajnik Peško upoznao je nazočne s novom strategijom pod nazivom „Uspješna Slovačka u sigurnom svijetu“ i novom organizacijskom strukturom slovačkog Ministarstva vanjskih poslova. Napomenuo je kako nakon ispunjavanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva - ulaska u EU i NATO – Slovačka svoju vanjsku politiku sada promatra iz šire perspektive globalnih procesa koji određuju nove prioritete. U tom smislu slovačko Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je, kao preduvjet uspješnog djelovanja službe vanjskih poslova u novim međunarodnim okolnostima, sustavnu modernizaciju Ministarstva i diplomatske mreže.

Strategija modernizacije trebala bi osigurati bolju povezanost između vanjskopolitičkih prioriteta i konkretnih aktivnosti Ministarstva i veleposlanstava, a jedan od naglasaka stavljen je na jači razvoj javne i gospodarske diplomacije. Ministarstvo je izvršilo i detaljnu reviziju rada svoje diplomatsko-konzularne mreže. Slovačka trenutno ima oko 90 diplomatskih predstavništava, od čega je oko 60 veleposlanstva. Najveći broj, njih 52%, predstavljaju mala diplomatska predstavništva s 1-2 diplomata (uključujući i šefa misije). U 2008. godini ukupni broj zaposlenih u službi vanjskih poslova bio je 1035, od čega 427 u Ministarstvu i 608 u diplomatsku-konzularnim predstavništvima. Od ulaska Slovačke u EU i NATO 2004. godine, a uslijed provedene racionalizacije i reorganizacije, broj zaposlenih kontinuirano se smanjuje, kako u Ministarstvu tako i u diplomatskoj mreži u inozemstvu.

Državna tajnica Vrtarić zahvalila je generalnom tajniku Pešku na održanoj prezentaciji, te ocijenila iskustva Slovačke Republike u reformi i modernizaciji diplomacije vrijednim i za Republiku Hrvatsku, posebice u kontekstu njezina pristupanja Europskoj uniji.

Generalni tajnik Peško sastao se danas i s državnim tajnikom za europske integracije dr. sc. Davorom Božinovićem te ravnateljem Diplomatske akademije dr. Mladenom Andrlićem, s kojima je također razmijenio iskustva o integracijskim procesima za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posebice u dijelu modernizacije službe vanjskih poslova.



Priopćenja