Državna tajnica Bušić sudjelovala na 3. Konferenciji o reformama u Ukrajini

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je 2.- 4. srpnja 2019. godine u Torontu na 3. Konferenciji o reformama u Ukrajini, održanoj pod supredsjedanjem Kanade i Ukrajine...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je 2.- 4. srpnja 2019. godine u Torontu na 3. Konferenciji o reformama u Ukrajini, održanoj pod supredsjedanjem Kanade i Ukrajine.

Prvoga dana konferencije održan je ministarski sastanak, na kojem se raspravljalo o konsolidaciji dosad postignutih rezultata u provedbi demokratskih reformi u Ukrajini, nastavku reformskih procesa, osiguranju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, pružanju potpore Ukrajini u njenim nastojanjima za  pridruživanjem euroatlantskim integracijama. Riječi je bilo i o suradnji s civilnim društvom i privatnim sektorom u jačanju transparentnosti i odgovornosti. Uz ministre, državne tajnike i druge visoke dužnosnike iz 37 država, Europske unije i 8 međunarodnih organizacija, nazočnima su se obratili i premijer Kanade Justin Trudeau te predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Državna tajnica Bušić u svome je govoru naglasila snažnu potporu Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Pozdravila je predanost Ukrajine europskim i euroatlantskim vrijednostima te istaknula važnost zadržavanja pozitivnog momentuma u provedbi reformi u toj zemlji. Također se osvrnula na uspješno djelovanje Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine.

Na marginama ministarskog sastanka, državna tajnica Bušić održala je bilateralni sastanak s državnim tajnikom u ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jensom Frølichom Holteom.

Druga dva dana konferencije, u Ukrajinskoj kući u Torontu nastavilo se raspravljati o aktivnostima privatnog sektora i civilnog društva te o povezivanju mjerodavnih tijela Ukrajine s međunarodnim partnerima. Istodobno su prezentirana postignuća Ukrajine u različitim područjima, kao i investicijske mogućnosti u toj zemlji.

 



Priopćenja