Državna tajnica Bušić primila inozemne policijske službenice s tečaja UNPOC

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić primila je policijske službenice iz Afrike, Južne Amerike i Europe koje u Hrvatskoj sudjeluju na međunarodnom tečaju United Nations Police Officers Course...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić primila je policijske službenice iz Afrike, Južne Amerike i Europe koje u Hrvatskoj sudjeluju na međunarodnom tečaju United Nations Police Officers Course (UNPOC), u organizaciji Republike Hrvatske, kao dio priprema za sudjelovanje u  mirovnim misijama UN.

Tijekom sastanka, državna tajnica Bušić zaželjela je dobrodošlicu polaznicama UNPOC tečaja, zahvalila na ukazanom povjerenju Hrvatskoj i istaknula važnost koju Hrvatska pridaje sudjelovanju u mirovnim misijama. Naglasila je specifično iskustvo Hrvatske, koja je tijekom 1990-ih, u vrlo kratkom vremenu, od države primateljice mirovnih misija postala državom koja aktivno pridonosi naporima za očuvanjem globalnog mira i sigurnosti.

Dvotjedni međunarodni tečaj za policijske službenice dio je hrvatske međunarodne razvojne suradnje s ciljem poticanja sudjelovanja žena u mirovnim misijama i operacijama. Provodi se od 2015. godine u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju, u okviru tečaja za vojne promatrače UNMOC, a zajednički ga organiziraju MVEP, MUP i Ministarstvo obrane. Tečaj je do sada prošlo pedesetak polaznica iz svih dijelova svijeta.

Hrvatska pridaje osobitu pozornost ulozi žena u očuvanju mira. Od 2003. godine, kada su se prve pripadnice Oružanih snaga RH priključile prvom hrvatskom kontingentu misije ISAF u Afganistanu, pa do danas, više od 350 žena sudjelovalo je u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta. Od 2005. godine priključile su im se i policijske službenice.



Priopćenja