Državna tajnica Bianca Matković organizirala je sastanak s veleposlanicima država članica Europske unije i NATO-a, te Delegacije Europske komisije i Ureda OESS-a

Državna tajnica Matković istaknula je kako već samo imenovanje novih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, te prijedlozi za imenovanjem novog ravnatelja policije i Središnje obavještajne agencije, govore o jasnoj opredijeljenosti hrvatske Vlade u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te u nastavku reforme pravosuđa.

Sastanku su nazočili i novoimenovani ministar pravosuđa prof. dr. sc. Ivan Šimonović te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, kao i državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u dr. sc. Davor Božinović i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Obraćajući se nazočnim veleposlanicima državna tajnica Matković istaknula je kako već samo imenovanje novih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, te prijedlozi za imenovanjem novog ravnatelja policije i Središnje obavještajne agencije, govore o jasnoj opredijeljenosti hrvatske Vlade u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te u nastavku reforme pravosuđa. Također ih je upoznala s daljnjim planiranim aktivnostima i paketom mjera koje će se provoditi u sklopu tzv. antimafijaških zakona.

Govoreći o pregovaračkim procesima Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji državna tajnica Matković naglasila je kako oni teku u cijelosti prema planu, te izrazila uvjerenje kako će tehnički dio pregovora biti okončan do jeseni 2009. godine. U pogledu pristupanja Hrvatske NATO-u također je izrazila uvjerenje kako bi do sljedećeg summita koji će se održati u travnju iduće godine, Hrvatska mogla postati njegova punopravna članica.

Osvrnuvši se na globalna financijska zbivanja državna tajnica Matković izvijestila je nazočne veleposlanike kako je situacija u Hrvatskoj stabilna, te kako su Vlada i Hrvatska narodna banka već poduzele mjere fiskalne i monetarne politike u cilju očuvanja takvog stanja. U tom smislu podsjetila je i na ovog tjedna donesenu odluku Vlade o povećanju osiguranja iznosa depozita u bankama na 400 tisuća kuna, koju je prihvatio i Hrvatski sabor.

Nazočnim veleposlanicima obratili su se i ministar pravosuđa prof. dr. sc. Ivan Šimonović te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji su ih izvijestili o planovima svog budućeg rada. Osim toga, glavni pregovarač Vladimir Drobnjak upoznao je nazočne veleposlanike s aktualnim tijekom pristupnih procesa Republike Hrvatske za punopravno članstvo u EU, dok ih je državni tajnik za europske integracije dr. sc. Davor Božinović upoznao s provedbom Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo.



Priopćenja