Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić održala bilateralne političke konzultacije s državnom tajnicom Portugalske Republike Anom Paulom Zacarias

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko Zgombić održala je u ponedjeljak, 2. studenog 2020., bilateralne političke konzultacije s državnom tajnicom Portugalske Republike Anom Paulom Zacarias...

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko Zgombić održala je u ponedjeljak, 2. studenog 2020., bilateralne političke konzultacije s državnom tajnicom Portugalske Republike Anom Paulom Zacarias.

Državna tajnica Zacarias izvijestila je o pripremama vezanim uz predsjedanje Portugalske Republike Vijećem Europske Unije u prvom polugodištu 2021. godine te u svezi s tim istaknula pet prioritetnih politika: otporna, socijalna, zelena, digitalna i Globalna Europa. U okviru Globalne Europe naglasila je kako će Portugal posebno težište staviti na daljnji razvoj odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, jačanju odnosa sa zemljama Afrike, Latinske Amerike i Indije. Državna tajnica Metelko-Zgombić je prenijela iskustva nedavno okončanog hrvatskog predsjedanja, posebice o prilagodbi predsjedanja uvjetima nastalim uslijed pandemije COVID19.

Razgovaralo se i o bilateralnim pitanjima i temama na dnevnom redu Europske Unije, kao što su pripreme za izradu nacionalnih planova za opravak i otpornost, vladavina prava, pristupanje Hrvatske prostoru Schengena i politika proširenja. U tom kontekstu je državna tajnica Metelko-Zgombić posebno naglasila kako je potrebno da Unija ostane usredotočena na daljnji napredak zemalja jugoistočne Europe i na vjerodostojnost politike proširenja.



Priopćenja