Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na Okruglom stolu o suzbijanju korupcije u Haagu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 28. studenoga 2022. u Haagu na ministarskom Okruglom stolu o suzbijanju korupcije (High-Level Roundtable on Anti-Corruption) koji su suorganizirali Vlada Kraljevine Nizozemske, Republika Ekvador i Kanada.
 
Uz potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Wopkea Hoekstru, ministra vanjskih poslova Republike Ekvador Juan Carlos Holguín Maldonadoa i ministricu vanjskih poslova Kanade Melanie Joly, okrugli stol je okupio ministre/državne tajnike iz Bugarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Norveške, Gruzije, Senegala, Zambije, Timur-Leste, Singapura i SAD-a.
 
Rasprava se posebno usredotočila na najozbiljniji oblik korupcije: fenomen „velike korupcije“ – korupcije visokog profila, velikih razmjera koja uključuje zlouporabu ovlasti i koja posebno uspijeva u međunarodnom okruženju. Pozdravljena je prilika za razmjenu ideja i najboljih praksi o tome kako unaprijediti zajedničke napore u borbi protiv korupcije i identificirati načela koja će voditi daljnje djelovanje. To između ostaloga uključuje promicanje kulture odgovornosti i transparentnosti, poboljšanje učinkovite provedbe postojećeg okvira; jačanje međunarodne suradnje i razmjene informacija i praćenja provedbe; ali i fokusiranje na izgradnju kapaciteta, tehničku pomoć i uključivanje svih relevantnih dionika u društvu u taj proces.
 
Državna tajnica u svome je izlaganju, među ostalim, potvrdila kako će Hrvatska i dalje aktivno sudjelovati u međunarodnim aktivnostima prevencije i borbe protiv korupcije, na svim razinama.

Priopćenja