Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na neformalnom sastanku ministara za opće poslove u Bruxellesu

  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko - Zgombić sudjelovala je 29. i 30. travnja 2024. na neformalnom sastanku ministara nadležnih za opće poslove u Bruxellesu.

Središnja tema sastanka bila je vladavina prava, pri čemu su razmijenjena mišljenja o provedbi instrumenata za njezinu zaštitu, s pogledom na buduća proširenja.

Državna tajnica je istaknula kako je u zadnjih nekoliko godina EU razvila i koristi niz mehanizama za očuvanje vladavine prava, svaki sa svojom svrhom i dosegom, poput dijaloga o vladavini prava s godišnjim izvješćima Europske komisije, postupaka temeljem članka 7. Ugovora o Europskoj uniji te Uredbe o općem režimu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije. Ovi instrumenti su doprinijeli vidljivosti i značaju vladavine prava te ih je potrebno primjenjivati u praksi kako bi se ostvario njihov pun potencijal. Kada je riječ o proširenju, s posebnom pažnjom treba ukazivati na nužnost sustavne provedbe reformi, i postupanja u skladu s njima država obuhvaćenih procesom proširenja, uz poštivanje temeljnih vrijednosti Unije.

U jednom dijelu rasprave sudjelovali su i predstavnici zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo. Državna tajnica Metelko-Zgombić je, iznoseći zajedničku izjavu u ime Hrvatske i Slovenije, pozdravila njihovo uključivanje u aktivnu razmjenu iskustava na području vladavine prava. Ukazala je na osobitu važnost reformi iz područja vladavine prava, koja čini temelj EU-a, i koje su zbog transformacijskog učinka koje donose, ključne za uspješnu pripremu za članstvo. Skrenula je pozornost na obnovljeni interes za proširenjem koji se treba iskoristiti, pozvala na dodatan napor u tom smjeru te izrazila punu podršku i spremnost Hrvatske, kao i Slovenije, da im na europskom putu pomogne znanjem i iskustvom.

Okupljeni ministri i državni tajnici razgovarali su i o elementima plana za budući rad na unutarnjim reformama EU-a, s ciljem da do ljeta 2024. Europsko vijeće o tome usvoji zaključke. Ministri su razmotrili moguća načela i glavne korake koji će oblikovati daljnji rad. U okviru ove teme, državna tajnica je istaknula kako pristup treba biti vođen pragmatizmom i fleksibilnošću. Naše djelovanje treba biti temeljeno na analizama i pažljivim promišljanjima, poglavito u odnosu na pojedine politike i proračun, s ciljem što kvalitetnije pripreme EU-a za budućnost i za proširenje koje se i dalje treba temeljiti na načelima vlastitih zasluga, ispunjavanju reformi i kriterija za članstvo.

Priopćenja