Drugi dan službenog posjeta ministrice mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović Republici Čileu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u službenom posjetu Republici Čile i sudjeluje u radu III. Ministarske konferencije o Zajednicama demokracija, govorila je danas, 29. travnja 2005., na panelu "Suradnja u cilju demokratskog upravljanja: Razmjena regionalnih i među-regionalnih iskustava na popravljanju zakonitosti postupanja i političkih stranaka"

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je u svom obraćanju kazala da definiranje jasnog cilja, u našem slučaju punopravnog članstva u Europskoj uniji, djeluje kao katalizator u provedbi unutarnjih strukturnih i društvenih reformi usmjerenih na jačanje demokratizacije i uspostavu djelotvornog tržišta. Naglasila je važnost pozitivnog primjera, s posebnim osvrtom na hrvatski gospodarski i politički model te hrvatska nastojanja da razmjenom iskustava i zajedničkom suradnjom zemalja u regiji održi stabilnost čitave regije.

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se na marginama Konferencije s nizom ministara među kojima i s državnom tajnicom Sjedinjenih Američkih Država Condoleezzom Rice, koja je pozdravila napredak Hrvatske u posljednje dvije godine na planu jačanja demokracije u Republici Hrvatskoj. Mr. sc. Grabar-Kitarović razgovarala je s potpredsjednikom Vlade Kraljevine Maroka Abbas El Fassijem te s ministricom vanjskih poslova Republike Paragvaja dr. Leilom Rachid de Cowles i s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžanske Republike Elmarom Mammadyarovim.

Tijekom dana predviđeni su bilateralni susreti ministrice mr. sc. Grabar-Kitarović s ministrima vanjskih poslova Novog Zelanda, Republike Malija, Republike Indije, Ukrajine, Republike Palau te podtajnikom Ujedinjenih naroda za politička pitanja. Sutra, 30. travnja 2005., posljednjeg dana službenog posjeta ministrice mr. sc. Grabar-Kitarović Republici Čile predviđen je susret s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu.