Donacija 450.000 doza cjepiva najpotrebitijim državama kroz mehanizam COVAX

Donacija 450.000 doza cjepiva najpotrebitijim državama kroz mehanizam COVAX

Na današnjoj sjednici Vlade RH donesena je Odluka o upućivanju humanitarne pomoći najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX donacijom cjepiva protiv bolesti COVID-19.

"Potaknuti namjerom za iskazivanje solidarnosti na globalnoj razini, Hrvatska je odlučila donirati dodatnih 450.000 doza cjepiva kroz sustav COVAX kako bi podržala učinkoviti i pravedni pristup raspodjeli cjepiva protiv bolesti COVID-19", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Dostavom cjepiva putem ovog sustava, istaknuo je ministar, međunarodna zajednica pokazuje usredotočenost na zemlje u najvećoj potrebi zagovarajući pritom humanitarna načela koje Hrvatska dosljedno provodi kroz vlastite politike razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Odlukom se zadužuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za pripremu izvršenja i provedbu donacije te sklapanje odgovarajućih sporazuma i primopredajnih aranžmana u skladu sa smjernicama Mehanizma Europske unije za dijeljenje cjepiva protiv bolesti COVID-19, dok se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje za koordinaciju navedenih aktivnosti.

Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske.



Priopćenja