Bilateralni sastanci ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu, 26. rujna 2012., u okviru Opće skupštine UN-a koja se održava u New Yorku, održala je nekoliko bilateralnih susreta; s Michelle Bachelet, izvršnom direktoricom UN Women, sa Sarom Cliffe, specijalnom savjetnicom i pomoćnicom generalnog tajnika UN-a za civilne kapacitete te s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžana Elmarom Mammadyarovom

Ministrica Pusić je u razgovoru s Michelle Bachelet, izvršnom direktoricom UN Women, agencije UN-a posvećene ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, izrazila snažnu podršku Hrvatske radu i aktivnostima UN Women te dodala kako su ljudska prava, posebno prava žena i djevojčica, vrlo važan dio hrvatske vanjske i unutarnje politike. Također je dodala kako Hrvatska radi na promoviranju jednakosti spolova na svim međunarodnim forumima ali i kroz našu razvojnu pomoć. Hrvatska sudjeluje u misiji ISAF, ali je izgradila i dvije škole za djevojčice jer držimo kako je obrazovanje ključno za njihov položaj u društvu ali i za samo društvo.

Direktorica Bachelet je kazala kako je upoznata s hrvatskim strateškim i akcijskim planovima za jednakost spolova, te dodala kako su četiri hrvatske tvrtke njihovi partneri u promociji jednakosti. Govoreći o UN Woman, kazala je kako je nužno što snažnije raditi na jednakosti spolova i kroz obavezne kvote zastupljenosti žena na političkim listama, ali i u nadzornim i upravnim odborima javnih tvrtki. Složila se kako je važno djelovati na poboljšavanje položaja žena u Afganistanu iskazavši zabrinutost za stanje nakon 2014. godine.

Istog dana, ministrica Pusić je održala sastanak sa Sarom Cliffe, specijalnom savjetnicom i pomoćnicom generalnog tajnika UN-a za civilne kapacitete. Ministrica Pusić je naglasila kako je jedan od naših vanjskopolitičkih prioriteta kreiranje vlastitih kapaciteta na ovom području pri čemu težimo većem udjelu civilne komponente u mirovnim misijama, dodajući kako Hrvatska uspješno pridonosi CAPMATCH sustavu kroz dostavljanje ekspertiza na nekoliko područja. Pomoćnica Cliffe je izrazila zadovoljstvo hrvatskim sudjelovanjem, dodajući kako ima nekoliko zemalja koje su trenutačni prioritet a to su Libija, Liberija, Cote d´Ivoire i Timor Leste, te je pozvala Hrvatsku da se uključi. Inače, projekt UN Civilian Capacitiy je inicijativa za implementaciju civilnih mehanizama u postkonfliktnim zemljama u svrhu potpore institucionalnoj obnovi, društvenom i gospodarskom razvoju te izgradnji mira.

Tijekom bilateralnog sastanka ministrice Pusić s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžana Elmarom Mammadyarovom, osim o bilateralnim odnosima, razgovaralo se i o europskim integracijama s obzirom da je Azerbajdžan dio Istočnog partnerstva. Ministrica Pusić je tom prilikom kazala kako je Hrvatska spremna pomoći svojim znanjima i iskustvom kroz seminare i treninge koje organizira Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 



Priopćenja