8. sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanju između EU i Hrvatske

Osmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanju između Europske unije i Hrvatske održan je u Zagrebu 4. prosinca 2012. Integralni fokus sastanka bila je završna faza pretpristupnog procesa Hrvatske

Osmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanju između Europske unije i Hrvatske održan je u Zagrebu 4. prosinca 2012. Integralni fokus sastanka bila je završna faza pretpristupnog procesa Hrvatske. Sastanak je objema stranama pružio priliku za razmjenu mišljenja o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, omogućivši također pregled ostvarenog napretka Hrvatske u ispunjavanju preostalih priprema za članstvo. Hrvatska je primila čestitke za dosezanje trenutne točke na putu prema članstvu u Eruopskoj uniji te je potaknuta na daljnji napredak. Odbor je također izrazio uvjerenje kako će Hrvatska biti spremna ispuniti pretpristupne obveze koje proizlaze iz pregovora o članstvu o čemu će Komisija izvijestiti u sljedećem izvješću krajem ožujka.

Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje održao se osmi put od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 1. veljače 2005. Odbor se odvijao u kontekstu statusa Hrvatske kao zemlje pristupnice s aktivnim statusom promatračice u institucijama EU, nakon uspješnog završetka pregovora u lipnju 2011. i potpisivanja Ugovora o pristupanju u prosincu 2011.

Nakon što je postigla daljnji napredak u ispunjavanju obveza, kako je EK ocijenila u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu, Hrvatska je odlučna zadržati fokus na ispunjavanju preostalih mjera i poštivanju obveza iz pristupnih pregovora. Vlada Republike Hrvatske usvojila je i energično provodi Akcijski plan koji predviđa niz jasnih i detaljnih mjera koje će se ispuniti do pristupanja.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje izrazio je optimizam da će se postupak ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju u preostalim državama članicama glatko nastaviti u nadolazećem razdoblju. Ugovor o pristupanju ratificiran je u nacionalnim parlamentima devetnaest članica, dok je u još šest zemalja članica parlamentarni postupak u tijeku. Sve su države članice naglasile svoju predanost provedbi svih potrebnih koraka u roku čime će se omogućiti stupanje na snagu Ugovora o pristupanju, kako je i predviđeno, 1. srpnja 2013.

Sastankom su supredsjedali g. Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i gđa Alexandra Cas Granje, ravnateljica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije.

S obzirom na političke kriterije, Odbor je istaknuo kako su napori u jačanju neovisnosti, odgovornosti, nepristranosti i profesionalnosti u pravosuđu nastavljeni. Hrvatska je ohrabrena da nastavi rješavati zaostale sudske predmete i učinkovito provodi sudske odluke. Odbor je naglasio kako su potrebni kontinuirani napori u unaprjeđivanju profesionalizma u javnoj službi. Naglašena je važnost snažnog sustava prevencije korupcije te je tom smislu Hrvatska pozvana da žurno uspostavi Povjerenstvo za sukob interesa. Odbor je prepoznao napredak postignut na pitanjima povratka izbjeglica te potiče Hrvatsku da nastavi s mjerama, posebice u pružanju stambenog zbrinjavanja povratnicima. Odbor je ukazao na potrebu daljnjeg učinkovitog procesuiranja ratnih zločina i kontinuirane pozornosti na žrtve i svjedoke ratnih zločina.

Što se tiče regionalne suradnje, Odbor je konstatirao održavanje dijaloga između Hrvatske i susjednih zemalja u cilju rješavanja otvorenih pitanja te potaknuo na nastavak radi iznalaženja obostrano prihvatljivih rješenja u svim otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

U području ekonomskih kriterija, raspravljalo se najnovijim gospodarskim kretanjima i napretku u strukturnim reformama. Poseban je naglasak stavljen na utjecaj globalne financijske krize na hrvatski financijski sektor i šire gospodarstvo. Hrvatska je u potpunosti predana poboljšanju izgleda za rast gospodarstva kroz kontinuiranu fiskalnu konsolidaciju i smanjenje deficita, ali i kroz ubrzanje strukturnih reformi. Odbor je naglasio potrebu energične provedbe potrebnih strukturnih reformi zajedno s poboljšanjem poslovnog okruženja kroz smanjenje značajnog regulatornog tereta. Povećanje učinkovitosti javne potrošnje ostaje ključni izazov. Hrvatska se ponaša u skladu s Komisijinim preporukama koje se, između ostalog, odnose na osnaživanje diferencirane fiskalne konsolidacije usmjerene na podupiranje rasta, posebice kroz snižavanje poreznog tereta na troškove rada i provođenje porezne discipline. Daljnji prioriteti uključuju ponovnu uspostavu normalnog kreditiranja gospodarstva, promicanje rasta i konkurentnosti, rješavanje nezaposlenosti i društvenih posljedica krize i modernizacija javne uprave.

Odbor je razmotrio napredak u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom. Pozdravio je činjenicu da  Hrvatska općenito zadovoljava obveze i zahtjeve koje proizlaze iz pristupanja. Odbor je ocijenio da je provedba preostalih obveza do sada nastavljena bez većih poteškoća te da Hrvatska završava svoje usklađivanje s pravnom stečevinom. Detaljno su razmotrena područja u kojima je Komisija utvrdila potrebu daljnjih napora, kao i ograničen broj pitanja u kojima su potrebni pojačani napori. Hrvatska je odlučna provesti sve potrebne mjere, uključujući konkretne aktivnosti u područjima politike tržišnog natjecanja, pravosuđa i temeljnih prava, i slobode, sigurnosti i pravde, kao i povećanje kapaciteta za prevođenje i revidiranje pravne stečevine.

 


Priopćenja