60. obljetnica stupanja na snagu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda

Na današnji dan, 3. rujna, obilježava se 60. obljetnica stupanja na snagu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (poznatija kao Europska konvencija o ljudskim pravima)...

Na današnji dan, 3. rujna, obilježava se 60. obljetnica stupanja na snagu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (poznatija kao Europska konvencija o ljudskim pravima). Konvencija je usvojena 1950. godine, u okviru Vijeća Europe, kao dio nove postratne europske vizije kojom su se načela poštivanja ljudskih prava, njihova jednakost i nediskriminacija, izdigla iznad političkih ciljeva i uskih nacionalnih interesa.

Europska konvencija o ljudskim pravima predstavlja temelj zaštite ljudskih prava u Europi, omogućujući svim osobama pod jurisdikcijom država članica Vijeća Europe pristup Europskom sudu za ljudska prava, čime je stvoren regionalni mehanizam zaštite ljudskih prava jedinstven u svijetu. Tijekom 60 godina provedbe Europske konvencije, strasbourški mehanizam zaštite ljudskih prava dokazao se kao istinski jamac zaštite ljudskih prava na cjelokupnom europskom kontinentu, što je ujedno i potvrđeno u praksi Europskog suda za ljudska prava.

Republika Hrvatska kao članica Vijeća Europe i kao stranka Konvencije od 5. studenoga 1997. dosljedno i predano provodi ovaj međunarodnopravni instrument, uključujući i presude Europskog suda za ljudska prava, tepromiče temeljne vrijednosti sadržane u Konvenciji i njezinim dodatnim protokolima. Kao članica EU, Hrvatska posebno pozdravlja predstojeće pristupanje EU Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, kao iznimno značajni korak u pravcu osiguranja koherentnosti zaštite ljudskih prava na europskoj razini kao i daljnjeg jačanja zaštite ljudskih prava europskih građana.

Dosljedna provedba Europske konvencije o ljudskim pravima diljem Europe kao i osiguranje učinkovitog funkcioniranja strasbourškog mehanizma zaštite ljudskih prava ključni je izazov i zadaća Vijeća Europe i svih njezinih članica. Hrvatska ostaje u cijelosti opredijeljena, kao i do sada, pružiti konkretan doprinos u tom kontekstu.

 



Priopćenja