Ministar Grlić Radman na konferenciji “Lijepa zemlja Bosna i Hercegovina”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sudjelovao je u subotu, 5. lipnja 2021. godine, na konferenciji pod nazivom “Lijepa zemlja Bosna i Hercegovina” u Splitu, gdje je predstavljeno četveroknjižje “Iznad crte” ...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sudjelovao je u subotu, 5. lipnja 2021. godine, na konferenciji pod nazivom “Lijepa zemlja Bosna i Hercegovina” u Splitu, gdje je predstavljeno četveroknjižje “Iznad crte” zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića.

U svom izlaganju Ministar Grlić Radman osvrnuo se na knjigu „Iznad crte 4“ za koju je napisao i pogovor o aktivnom djelovanju Dragana Čovića na međunarodnoj i domaćoj političkoj areni i njegovom dugogodišnjem radu i borbi za ravnopravnost Hrvata u BiH. „Upravo zahvaljujući objedinjenim aktivnostima dr. Čovića, mnogi relevantni čimbenici danas u svijetu imaju objektivniju sliku što se zapravo događa u BiH i izazovima u smislu očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH,“ rekao je ministar u svom izlaganju o autoru i pohvalivši knjigu o razumijevanju političkih odnosa unutar BiH.

Ministar se također dotaknuo kompleksne povijesti Bosne i Hercegovine i isprepletenosti s Republikom Hrvatskom. „Bosna i Hercegovina je usko vezana za samu Hrvatsku. I to je vrlo jasno vidljivo u svim životnim perspektivama: od onih nacionalnih i identitetsko-kulturoloških te socijalno-gospodarskih pa sve do demografskih i geostrateških,“ opisao je ministar Grlić Radman bliskost između Hrvatske i BiH.

Ministar Grlić Radman je u svom izlaganju istaknuo i važnost funkcioniranja i poštivanja Ustava u Bosni i Hercegovini u osiguravanju ravnopravnosti Hrvata i dostizanja europskih standarda. „Snaga i stabilnost države BiH počiva na usklađenosti nacionalnih i pojedinačnih interesa, temeljenih na demokratskim standardima, utvrđenih i zajamčenih prije svega Ustavom, a Ustav sudimo po onome što omogućava, jednako kao i što politički sustav ocjenjujemo po njegovim učincima,“ rekao je ministar i dodao da „ideja europske BiH jednakopravnih naroda danas ima daleko snažnije međunarodne oslonce koji se mogu koristiti u punom kapacitetu, kako za dobro BiH tako i Hrvata kao konstitutivnog naroda.“

Završavajući svoje izlaganje ministar Grlić Radman ponovio je kontinuirani angažman Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, ali i podršci nužnim institucionalnom reformama na tom putu. “Hrvatska, u duhu europskih vrijednosti, kroz vlastite institucije bezrezervno podupire jednakopravnost tri konstitutivna naroda sukladno ustavno-političkoj tradiciji BiH, njezinom Ustavu i odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju,“ istaknuo je ministar.



Priopćenja