Ministar Grlić Radman na sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 4. lipnja 2021. godine na četvrtoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 4. lipnja 2021. godine na četvrtoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu.

U svom obraćanju ministar Grlić Radman istaknuo je da Vlada RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posvećuju naročitu pažnju bilateralnom i multilateralnom zalaganju za ustavnopravnu jednakost Hrvata u BiH. „Snažno podupiremo projekte hrvatskih institucija koji pridonose očuvanju konstitutivnog statusa Hrvata u BiH, ali i nastavljamo senzibilizirati međunarodnu javnost poteškoćama kojima se tamošnji Hrvati suočavaju u ostvarivanju svojih zajamčenih prava,“ rekao je ministar te dodao da je dobrobit Hrvata u BiH ustavna obveza i politički imperativ Republike Hrvatske.

Istaknuti su i konkretni koraci i projekti koje Vlada RH poduzima kako bi podržala politički, društveni i gospodarski opstanak Hrvata u BiH. Ministar je naveo da je samo u predpandemijskoj 2019. godini u BiH provedeno 199 projekata s ukupno 89,06 milijuna kuna potpore, s ciljem jačanja razvoja institucija, obrazovanja, gospodarstva i razvoja infrastrukture. „Provodili su se projekti digitalizacije, uključujući potporu kvalitetnijem radu internetskih portala koji za cilj imaju promociju hrvatskog jezika i kulture, kao i pomoć obrazovanju kroz izgradnju, obnovu i opremanje škola, vrtića i fakulteta te zdravstvu kroz izgradnju, obnovu i opremanje bolnica, domova zdravlja,“ pojasnio je ministar Grlić Radman.

Također, ministar se osvrnuo i na položaj hrvatske nacionalne manjine u susjednim zemljama Jugoistočne Europe, kao i u zemljama članicama Europske unije. „Zagovaramo prava Hrvata i u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i Kosovu, prema načelu uzajamnosti. U ovom kontekstu treba gledati i hrvatsku potporu europskoj integraciji susjednih zemalja, gdje je odnos prema manjinama, a u slučaju BiH prema konstitutivnom narodu, jedan od temeljnih kriterija, preko kojeg se neće moći prijeći,“ rekao je ministar.

Na kraju izlaganja ministar Grlić Radman dotaknuo se i hrvatskog iseljeništva u drugim dijelovima svijeta poput drugih zemalja Europe i prekomorskih zemalja i važnosti održavanja njihovih veza između sebe kao i s Domovinom. „Potrebno je osmisliti  strukturirani pristup integraciji ovih ljudi u zajednice koje omogućuju da jedni drugima  pomažu, i koje im pružaju priliku i dalje osjećati povezanost s hrvatskim društvom i kulturom, ujedno promičući Hrvatsku,“ rekao je ministar.



Priopćenja