20. godišnjica članstva Republike Hrvatske u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)

Ove godine Republika Hrvatska obilježava 20. godišnjicu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Kao 140. članica, Republika Hrvatska WTO-u je pristupila 30. studenog 2000. godine

Ove godine Republika Hrvatska obilježava 20. godišnjicu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Kao 140. članica, Republika Hrvatska WTO-u je pristupila 30. studenog 2000. godine, što je bio temelj integriranja hrvatskog gospodarstva u europsko i globalno tržište. Upravo je članstvo Hrvatske u WTO-u označilo razdoblje daljnje liberalizacije, poticaja hrvatskom izvozu i sudjelovanju u svjetskoj trgovini kao čimbeniku razvoja, a učinjen je i prvi korak prema europskim i regionalnim gospodarskim integracijama te prema članstvu u EU.

Danas se multilateralni trgovinski sustav suočava s mnogim izazovima i trenutna situacija zahtijeva od svih članica WTO-a da ulože dodatne napore kako bi pronašli nove načine za postizanje stabilnijeg trgovinskog okruženja temeljenog na pravilima. Republika Hrvatska vjeruje da WTO može pružiti odgovore na ključne izazove i pitanja današnjice, kako bi se modernizirali i olakšali uvjeti za poslovanje u 21. stoljeću. Kao snažna i predana podupirateljica multilateralnog sustava, Hrvatska vidi Svjetsku trgovinsku organizaciju kao neophodnog i dragocjenog partnera.



Priopćenja