2. Donatorska konferencija za Siriju

Druga po redu međunarodna donatorska konferencija za Siriju održava se danas, 15. siječnja u Kuvajtu, u organizaciji UN-a. Procjenjuje se da će do kraja 2014. g. broj sirijskih izbjeglica narasti na 4,1 milijun, od čega će 2,7 milijuna...

Druga po redu međunarodna donatorska konferencija za Siriju održava se danas, 15. siječnja u Kuvajtu, u organizaciji UN-a. Procjenjuje se da će do kraja 2014. g. broj sirijskih izbjeglica narasti na 4,1 milijun, od čega će 2,7 milijuna biti smješteno u susjednim zemljama, čime bi Sirijci postati najbrojnija izbjeglička skupina na svijetu, a njihov egzodus – najveće preseljenje stanovništva nakon Drugog svjetskog rata. Uzimajući u obzir i interno raseljene osobe, procjenjuje se da ova humanitarna kriza ima utjecaja na 9,3 milijuna Sirijaca. Izvještaji s terena su alarmantni, ukazuju na sve veći stupanj ugroženosti pa i izgladnjivanje, a humanitarnim se radnicima nastavlja ograničavati pristup ugroženima stoga je potreban žurni, koordinirani i učinkoviti odgovor međunarodne zajednice na humanitarnu krizu.

Hrvatsku će na konferenciji u Kuvajtu predstavljati veleposlanik Tomislav Bošnjak. Osim pomoći u iznosu od 330.000 eura, koja se realizira kroz humanitarnu pomoć i na temelju spremnosti koju smo iskazali na prethodnoj donatorskoj konferenciji, Hrvatska je spremna pružiti dodatnu pomoć u iznosu od 180.000 eura u 2014. Jedan dio (150 000 eura) bit će alociran za humanitarnu pomoć u provedbi programa obrazovanja lokalnog stanovništva od opasnosti od mina i ostalih ubojitih sredstava te programa pružanja psihosocijalne potpore, a ovisno o razvoju situacije na terenu, 30.000 eura planira se alocirati u razvojnu suradnju odnosno provedbu projekata razoružanja, razvojačenja i reintegracije bivših vojnika, ili pak u projekt pomirbe i izgradnje povjerenja.

Hrvatska je sveukupno od 2012. do sada pružila pomoć u iznosu većem od 500.000 eura za ugroženo sirijsko stanovništvo u Siriji, susjednim zemljama te u Bugarskoj koja u posljednjih šest mjeseci bilježi porast broja sirijskih izbjeglica. Naime, pogoršanje humanitarne situacije u Siriji imalo je izravan utjecaj na susjedne zemlje, ali i na države članice EU s obzirom na kontinuirani porast broja izbjeglica.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske poziva na zaštitu djece i civila te humanitarnih radnika koji u dramatičnim uvjetima dostavljaju humanitarnu pomoć ugroženima.
 



Priopćenja