Akademik Zdenko Škrabalo (1929-2014)


Akademik Zdenko Škrabalo (1929.—2014.), bivši ministar vanjskih poslova  umro je 11. siječnja 2014. Dužnost ministra vanjskih poslova obnašao je od lipnja 1992. do svibnja 1993.g., prije toga je bio pomoćnik ministra vanjskih poslova, viši savjetnik u Uredu Predsjednika RH za suradnju sa specijaliziranim agencijama UN-a i voditelj Ureda za suradnju Svjetske zdravstvene organizacije u RH. Nakon odlaska s ministarske dužnosti bio je hrvatski veleposlanik u Švicarskoj, a zatim i Mađarskoj.

Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 1995. postao je professor emeritus na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je obnašao funkcije prodekana (1975.-1977.) i ravnatelja Zavoda za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma. Utemeljio je poslijediplomski studij dijabetologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i organizirao znanstvene i medicinske centre u zemljama u razvoju.

Prof.dr.sc. Zdenko Škrabalo bio je član brojnih domaćih i međunarodnih medicinskih udruženja, gost-profesor na brojnim medicinskim fakultetima u svijetu. Nositelj je brojnih domaćih i inozemnih nagrada, uključujući nagradu RH za životno djelo (1992.), te Spomenicu Domovinskog rata. 

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova otvorena je knjiga žalosti u koju se, među ostalima, upisala i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te istaknula kako ćemo se sjećati akademika Škrabala kao intelektualca i organizatora s bogatim međunarodnim iskustvom koji je pridonio međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske, ali i stvaranju mreže diplomatskih i konzularnih ureda te željom da svoje bogato iskustvo prenosi mladim stručnjacima, a kao humanist isticao se brigom za pitanje izbjeglica.



Ostale vijesti