V.d. ravnatelja Uprave za multilateralu i globalna pitanja Škrabalo sudjelovao na videokonferenciji političkih direktora Američko-jadranske povelje

Vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za multilateralu i globalna pitanja Mato Škrabalo i vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane Republike Hrvatske Dunja Bujan sudjelovali su, u utorak, 19. svibnja 2020. godine, na videokonferenciji političkih direktora Američko-jadranske povelje (A5).

Teme razgovora bile su osvrt na trenutnu pandemiju virusa COVID19, osvrt na regionalnu suradnju i trenutne izazove te analiza njihova utjecaja na stabilnost i sigurnost regije. Ponovno je potvrđen značaj Američko-jadranske povelje, koja od njezinog potpisivanja 2003. godine ima važnu ulogu u potpori zemljama jugoistočne Europe u euro-atlantskim integracijama.

V. d ravnatelja Škrabalo istaknuo je važnost Sastanka na vrhu EU-zapadni Balkan (Zagreb Summit) i usvojene Zagrebačke deklaracije, kojom su čelnici potvrdili svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi susjednih zemalja te pozvali na jedinstvo i solidarnost u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa i njegovih posljedica, što je bilo pozdravljeno od strane svih sudionica videokonferencije.


Ostale vijesti