Započela provedba twinning light projekta u Crnoj Gori u području suzbijanja nepravilnosti i prijevara

U rujnu ove godine započela je provedba twinning light projekta Ministarstva financija RH u Crnoj gori na temu „Jačanja kapaciteta Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija (AFCOS ureda)“. Povodom početka provedbe projekta u srijedu, 17. listopada 2018. održana je svečanost otvaranja projekta kojom prilikom je u EU Info Centru u Podgorici prisutne pozdravio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori mr. sc. Veselko Grubišić. Na svečanosti otvaranja projekta prisutnima se također obratio gospodin Hermann Spitz, voditelj sektora za suradnju Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, g. Nemanja Katnić, državni tajnik Ministarstva financija Crne Gore te voditeljice projekta s hrvatske i crnogorske strane gđa Nataša Kovačević i gđa Mirjana Jurić koje su predstavile rezultate i aktivnosti projekta.

Za Republiku Hrvatsku je ovo posebno važan projekt jer osim što je jedan od ukupno 5 twinning projekata koje RH trenutno provodi u Crnoj Gori, ovaj projekt priprema crnogorsku administraciju za učinkovito upravljanje nepravilnostima te izradu smjernica za nacionalnu strategiju za borbu protiv prijevara s krajnjim ciljem podizanja svijesti i aktivnog sudjelovanja javnosti u prijavljivanju i suzbijanju nepravilnosti i prijevara. Tijekom projekta crnogorski i hrvatski stručnjaci će zajednički provesti niz aktivnosti, kako bi unaprijedili zakonodavni okvir zaštite financijskih interesa EU u Crnoj Gori i ojačali kapacitete Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija Crne Gore (AFCOS ureda).

Ministarstvo financija RH uz administrativnu podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje RH nositelj je ovog projekta, kojem je iz fondova Europske unije za provedbu dodijeljen iznos od 200.000,00 eura. Projekt je namijenjen Ministarstvu financija Crne Gore.

Od srpnja 2013. godine, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u svojstvu nacionalnog twinning koordinatora, potiče aktivno sudjelovanje hrvatskih institucija u provedbi twinning projekata te je do sada ostvarena suradnja s drugim državama članicama EU u provedbi ukupno 21 twinning projekta u 8 država partnera (7 Makedonija, 2 Gruzija, 1 Moldova, 1 Albanija, 2 BiH, 1 Kosovo, 2 Srbija, 5 Crna Gora).



Ostale vijesti