Pomoćnik Skračić održao političke konzultacije s delegacijom Republike Južne Afrike

Pomoćnik ministrice za politička pitanja Vice Skračić održao je 27. lipnja 2018. godine šeste političke konzultacije s načelnicom Uprave za Srednju i Istočnu Europu, nordijske i baltičke zemlje u Ministarstvu međunarodnih odnosa i suradnje Republike Južne Afrike Lindom Shongwe. 

Sugovornici su naglasili tradicionalno dobre i prijateljske odnose dviju zemalja koji su potvrđeni održavanjem redovitog političkog dijaloga. Razmotreni su načini jačanja bilateralne suradnje te je obostrano izražena želja za ostvarivanjem prvog posjeta na visokoj razini između dvije države.   

Obje strane su se složile da postoji veliki potencijal za produbljivanje bilateralne gospodarske suradnje u znanosti, tehnologiji i brodogradnji, energetici i u ICT sektoru. Poseban interes za suradnju postoji u području turizma. Gospodarska diplomacija i potreba za povećanim trgovinskim investicijama ostaje i dalje primarni fokus u vanjskoj politici Republike Južne Afrike. Tijekom konzultacija razmijenjena su mišljenja o aktualnim regionalnim i multilateralnim temama, hrvatskom predsjedanju Srednjoeuropskom inicijativom, Odborom ministara Vijeća Europe i predstojećem predsjedanju Vijećem Europske unije, kao i skorom južnoafričkom predsjedanju BRICS-om i izboru Južne Afrike na mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2019.-2020. Razgovaralo se i o problemu migracija prema Europskoj uniji i unutar-afričkim migracijama te o provedbi instrumenata za rješavanje i suzbijanje njihovih korijenskih uzroka. Južnoafrička delegacija održala je istoga dana sastanke u Brodarskom institutu i Ministarstvu turizma Republike Hrvatske.



Ostale vijesti