Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana

Republika Hrvatska, zajedno s međunarodnom zajednicom, 19. kolovoza obilježava Svjetski humanitarni dan, u znak sjećanja na događaj iz 2003. godine, kada su prilikom bombardiranja sjedišta UN-a u Bagdadu 22 osobe izgubile svoje živote. Od tada, na Svjetski humanitarni dan sjećamo se hrabrih žena i muškaraca koji su riskirali svoje živote u službi humanitarnog djelovanja.

Ubojstva, otmice i napadi opasnosti su s kojima se humanitarni radnici suočavaju na dnevnoj bazi. Cestovne zasjede, oružani prepadi te zatvorski pritvori također su dio njihove svakodnevnice. Tijekom proteklih 19 godina 1451 humanitarnih djelatnika izgubilo je život, 1353 ih je ranjeno, a 1076 oteto. Nasilje i nesigurnost sprječavaju dostavu humanitarne pomoći onima kojima je najpotrebnija. Procjena je da je ove godine humanitarna pomoć potrebna za više od 100 milijuna žena, muškaraca i djece.

Republika Hrvatska obvezala se na poštivanje 4 humanitarna načela na kojima se temelji djelovanje humanitarnih djelatnika:

-          Humanost: Moramo odgovoriti na ljudsku patnju bilo gdje

-          Nepristranost: Ne diskriminiramo one koji trebaju našu pomoć

-          Neutralnost: Ne opredjeljujemo se za strane u sukobu

-          Neovisnost: Nismo u službi političkih, vojnih, ekonomskih ili drugih ciljeva

Poštujući navedena načela te u okviru svojih mogućnosti, Republika Hrvatska će nastaviti pomagati ugroženom stanovništvu krizom pogođenih područja.



Ostale vijesti