Gospodarski savjetnici 11 stranih veleposlanstava posjetili Istru


Gospodarski savjetnici 11 stranih veleposlanstava, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, posjetili su u utorak i srijedu, 28. i 29. travnja, Istarsku županiju gdje su se sastali sa istarskim županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem nakon čega su održane prezentacije Istarske županije i grada Pule. Župan Flego i gradonačelnik Miletić naglasili su uspjehe Istarske županije u privlačenju izravnih stranih ulaganja i razvoju malog i srednjeg poduzetništva, te su se zahvalili MVEP-u na izboru njihove županije za ovaj posjet. Sa sustavom gospodarske diplomacije domaćine je upoznao Krešimir Kedmenec, voditelj izaslanstva.

Izaslanstvo je posjetilo najveće izvoznike u županiji: tvornicu najvećeg svjetskog proizvođača kamene vune Rockwoll Adriatic d.o.o. u Pićanu, proizvođača brodova u Puli Tehnomont Brodogradilište d.o.o. te hotele Valamar Zagreb Hotel u Poreču. Drugi dan izaslanstvo je posjetilo vodećeg proizvođač cigareta u regiji TDR d.o.o. u Kanfanaru i tvornicu proizvoda od tartufa Zigante Tartufi d.o.o. u Plovaniji gdje je održana i prezentacija o traženju tartufa. Navedeni posjet stranih gospodarskih savjetnika bio je peti takav radni posjet hrvatskim županijama, organiziran od strane Samostalnog sektora za gospodarsku bilateralu MVEP-a u zadnjih godinu dana.

U izaslanstvu su sudjelovali i predstavnici Samostalnog sektora za gospodarsku bilateralu i Samostalnog sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu MVEP-a te predstavnici Hrvatske gospodarske komore.  Posjet Istarskoj županiji redovita je prakse predstavljanja uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, uspješnih hrvatskih izvoznika i investicijskih projekata pojedinih hrvatskih županija, a sukladno Akcijskom planu Vlade RH za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, te konceptu gospodarske diplomacije.



Ostale vijesti