UPOZORENJE TVRTKAMA: Oprez pri odgovaranju na ponude za upis u inozemne adresare


Poduzetnicima kojima učestalo pristižu ponude za uvrštavanje podataka u razne međunarodne, ali i domaće adresare, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova savjetuje krajnji oprez pri davanju podataka i pažljivo informiranje o usluzi koja se nudi, uključujući i one dijelove koji pišu najsitnijim slovima. Poduzetnici nemaju nikakvu obvezu upisivati se u poslovne adresare, a zbog nejasne ponude i letimičnog proučavanja popratnih dokumenata često tek naknadno saznaju da su preuzeli obvezu koja ima financijske implikacije.

Primjer je adresar European Business Number (EBN),  čiji je ponuđač trgovačko društvo DAD Gmbh, a za koji je ponudu dobilo više hrvatskih poduzetnika. Iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i pojedini drugi elementi ostavljaju dojam da se radi o dopisu javnog tijela Europske unije ili države članice, radi se o klasičnoj poslovnoj ponudi. Ispunjavanjem podataka sklapa se ugovorni odnos s obveznim trajanjem od tri godine po cijeni od 480,00 € godišnje.

U obavijest Porezne uprave RH obveznicima poreza na dodanu vrijednost, izrijekom se navodi da ne postoji obveza davanja (uz naknadu ili bez nje) registracijskih podataka u svrhu prikupljanja i njihove obrade, bilo kojoj privatnoj fizičkoj ili pravnoj osobi koja to zatraži od poreznih obveznika.

Ponavljamo upozorenje poduzetnicima na oprez pri odgovaranju na ponude za upisom u adresare te da pažljivo prouče svu prateću dokumentaciju, kako nepažnjom ne bi došli u neugodnu situaciju i nesvjesno preuzeli financijske te druge ugovorne obveze.

Više na: https://mvep.gov.hr/gdvijesti/upozorenje-tvrtkama-oprez-pri-odgovaranju-na-ponude-upisa-u-inozemne-adresare,27415.html



Ostale vijesti