Ciklus edukacija za konzularne službenike „Unaprjeđenje schengenskih vještina i znanja“


U sklopu priprema za ulazak u Schengen Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je ciklus edukacija za konzularne službenike pod nazivom Unaprjeđenje schengenskih vještina i znanja. Prvu od četiri planirane edukacije konzularnih službenika koja se održala u ponedjeljak 9. ožujka, otvorila je pomoćnica ministrice Andreja Metelko-Zgombić, a cilj je pružiti detaljniji uvid u schengenski postupak izdavanja viza i prepoznavanje krivotvorenih isprava.

Predavači su stručnjaci iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova i austrijske savezne policije. U sklopu edukacije polaznici su čuli pravne osnove postupanja, ali i primjere iz prakse i iskustva dviju EU članica te su posjetiti Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu gdje su upoznati s organizacijom konzularnih poslova schengenskog DM/KU.

Edukaciju pohađaju konzularni službenici RH iz DM/KU koji se nalaze u trećim zemljama te konzularni službenici iz MVEP koji se pripremaju za odlazak na mandat. Ciklus edukacija organiziran je u sklopu ostvarenja mjera iz Cilja 7 Indikativnog programa Schengenskog instrumenta i u potpunosti je financiran iz Schengenskog instrumenta (Schengen Facility Fund).



Ostale vijesti