Međunarodni skup: Hrvatska na putu u EU- izazovi i očekivanja u području sigurnosti hrane i poljoprivredne politike

U organizaciji Hrvatske agencije za hranu (HaH), Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) te Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u Osijeku je 16. listopada 2012. Godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, održan Međunarodni skup „Hrvatska na putu u EU – izazovi i očekivanja u području sigurnosti hrane i poljoprivredne politike“. Skup je održan uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske te pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U uvodnom obraćanju ravnateljice HaH-a, Zorice Jurković, pročitan je dio pisma Vesne Pusić, ministrice vanjskih i europskih poslova, Hrvatskoj agenciji za hranu (od 11. rujna, kojim se HaH izvješćuje o dodjeli pokroviteljstva MVEP-a), u kojem stoji: „Ovogodišnji skup koji će održati u Osijeku na sam Svjetski dan hrane, 16. listopada, usmjeren je na iznimno važno pitanje sigurnosti hrane, posebice u kontekstu provedbe europskog zakona o hrani te djelovanja Europske agencije za sigurnost hrane općenito. U kontekstu skorog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ovo je pitanje za našu državu, ali i susjedne zemlje, od osobitog značaja“.

Skup je imao za cilj osvijestiti sudionike i javnost o globalnom problemu krize hrane i pothranjenosti u svijetu, predstaviti rezultate suradnje Hrvatske agencije za hranu s Europskom agencijom za sigurnost hrane, kao i razjasniti ulogu Europske agencije za sigurnost hrane u promicanju sigurnosti hrane u Europskoj uniji u funkciji zaštite javnog zdravlja i potrošača. Budući da je ovogodišnja službena tema Svjetskog dana hrane: „Poljoprivredne proizvođačke organizacije – ključ za hranjenje svijeta“, skup je dao osvrt na ulogu malih poljoprivrednih proizvođača u jačanju dostupnosti i ispravnosti hrane na globalnoj razini te aspekte iskustava u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane u Republici Hrvatskoj ove je godine ujedno obilježena i 20-a godišnjica članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Ostale vijesti