Generalni konzul Antun Babić nazočio javnoj tribini o Srebrenici na Victoria Sveučilištu u Melbourneu

Na poziv organizatora dr. Hariza Halilovicha, predavača na Monash Sveučilištu u Melbourneu, generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu Antun Babić nazočio je javnoj tribini o Sreebrenici, koja održana u petak 16. ožujka 2012. godine.

Tribina je organizira mjesec dana nakon što je Australski federalni parlament u Canberri 16. veljače 2012. godine jednoglasno prihvatio Rezoluciju o sjećanju na zločin koji se dogodio u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine, kada su vojska i policija Republike Srpske, kako stoji u Rezoluciji, ubili preko sedam tisuća bosanskih muslimana.

U zaključku rezolucije u Australskom parlamentu također stoji „kako obljetnica na genocid u Srebrenici 11. srpnja treba poslužiti kao vrijeme sjećanja na žrtve“.

U nazočnosti od preko sto članova bosanskih doseljenika u Australiju, o genocidu u Srebrenici na tribini su govorili veleposlanik Bosne i Hercegovine u Canberri dr. Damir Arnaut, profesor Ron Adams s Victoria Sveučilišta, dr. Peter Phipps s RMIT Sveučilišta, dr. Hariz Halilovich s Monash Sveučilišta i Alma Begićević s Melbourne Sveučilišta.

Na kraju predavanja nazočnima se obratio i generalni konzul Antun Babić, koji je, između ostaloga, podsjetio na suosjećanje koje je hrvatski narod imao za stradanje Bošnjaka tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a posebno nakon zločina i genocida u Srebrenici. Babić je podsjetio i na činjenicu da je Hrvatski sabor također 2009. godine proglasio 11. srpnja kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. On je dodao kako je i osobno, kao privremeni predstavnik Republike Hrvatske u statusu promatrača, osudio velikosrpsku agresiju na Bosnu i Hercegovinu na sastanku stalnih predstavnika pri Konferenciji za europsku suradnju i sigurnost u Helsinkiju u srpnju 1992. godine.

Generalni konzulat RH u Melbourneu


Ostale vijesti