U Pečuhu održana književna tribina i promocija drugog broja Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice

U prostorijama Kulturnog kluba August Šenoa u Pečuhu održana je u utorak, 28. veljače 2012. godine, književna tribina i promocija drugog broja Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Godišnjak su predstavili glavni i odgovorni urednik i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov, te domaćin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin.

Riječ je o još jednom projektu u okviru suradnje dvaju zavoda koji se bave znanstvenom problematikom Hrvata, jedan u Srbiji, drugi u Mađarskoj, a čija je suradnja nedavno institucionalizirana i posebnim sporazumom između dvaju zavoda.

Drugi broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata objavljen je početkom 2011. godine. Na 376 stranica, Godišnjak donosi 12 znanstvenih i stručnih radova koji tematski pokrivaju različite aspekte društvenog života Hrvata u Vojvodini, gledano povijesno i iz perspektive sadašnjeg trenutka.

Sadržaj Godišnjaka podijeljen je u osam cjelina prema znanstvenim disciplinama, društvenim i humanističkim znanostima koje su od značenja za očuvanje i razvoj nacionalne svijesti i identiteta - povijest, jezikoslovlje, etnologija, demografija, sociologija, kulturologija, filozofija i sl. Predstavljena je ravnomjerno subetnička raznolikost Hrvata u Vojvodini i njihova teritorijalna raspodijeljenost. Godišnjak sadrži tekstove i o bunjevačkim i o srijemskim Hrvatima, ali tematizira Hrvate u Vojvodini i kao cjelinu.

Generalni konzulat Republike Hrvatske Pečuh


Ostale vijesti