Dubrovački simfonijski orkestar održao je u Jakarti dva koncerta

Dubrovački simfonijski orkestar, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Jakarti, održao je u Jakarti 8. i 9. listopada 2011. godine, dva koncerta pod nazivom „Noć harmonije“ i „Johann Strauss“.

Prvi koncert upriličen je u najvećoj i najnovijoj koncertnoj dvorani u Jakarti, „Aula Simfonia Jakarta“ koja zbog svog specifičnog stila gradnje omogućuje posebno impresivan zvuk a čijih je oko 1200 mjesta bilo do kraja popunjeno. Gosti prvog koncerta bili su veleposlanici akreditirani u Jakarti pa je tako koncertu prisustvovalo oko dvadesetak veleposlanika zatim indonežanski uglednici, prijatelji Hrvatske i sponzori turneje. Koncertu je prisustvovao veleposlanik Čimbur te zamjenik dogradonačelnika Dubrovnika Niko Šalja.

Veleposlanik je prije izvedbe održao kratak govor u kojem je pozvao slušatelje koncerta da posjete Republiku Hrvatsku i Dubrovnik te uživaju u univerzalnom jeziku glazbe. Gost koncerta bio je ruski pijanist Andrei Pisarev, koji je do sada osvojio mnogobrojne nagrade a orkestru su pomogli i članovi simfonijskog orkestra Jakarte, koji su popuni mjesta onih glazbenika koji su bili spriječeni doputovati u Indoneziju.

Drugi koncerti održan je u hotelu „Gran Melia“, a gosti koncerta bili su članovi diplomatskog zbora (oko petnaestak veleposlanika i vatikanski apostolski nuncij sa svojim zamjenikom) u Jakarti te istaknuta indonežanska publika. Dvorana, od oko 400 mjesta, bila je popunjena do kraja. Orkestrom je na oba koncerta ravnao Noorman Widjaja, istaknuti indonezijski dirigenti na čiji je inicijativu ova suradnja i ostvarena. Koncerti su imali veliki medijski odjek, te su dijelovi prvog koncerta prikazani na METRO TV, koja je snimila i drugi koncert a čija će kompletna snimka uskoro biti emitirana te veći broj lokalnih dnevnih novina i magazina, posebice na kineskom jeziku, što je dalo dodatni poticaj daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, kako kulturnih tako i turističkih.

Dubrovački simfonijski orkestar će 12. listopada 2011. godine održati još jedan koncert u Medanu. Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra se javno zahvalio na pomoći i suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Jakarti.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske
Jakarta

Ostale vijesti