U Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici održana prezentacija poštanske marke posvećene 300. obljetnici rođenja Ruđera Josipa Boškovića

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici održana je u utorak, 4. listopada 2011. godine, prezentacija poštanske marke posvećene 300. obljetnici rođenja Ruđera Josipa Boškovića, koju su zajednički objavile Hrvatska i Vatikanska pošta.

Na prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak veleposlanika i diplomata, predstavnici Družbe Isusove i papinskog Sveučilišta Gregoriane, vatikanskog Državnog tajništva na čelu s ravnateljem Protokola, Rimske kurije na čelu s mons. Eterovićem, predstavnici Vatikanskih muzeja, članovi hrvatske zajednice u Rimu te nekoliko hrvatskih i talijanskih novinara.

Prisutnima se obratio veleposlanik Filip Vučak koji je govorio o važnosti Boškovića za svjetsku znanost, podsjetivši na govor pape Benedikta XVI. o Boškoviću tijekom nedavnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Veleposlanik Vučak također je govorio o Boškovićevoj povezanosti s rodnim gradom i o njegovoj diplomatskoj aktivnosti u korist Dubrovačke Republike. Zahvalio je Guvernarijartu Vatikanskoga grada, posebno kardinalu Lojoli, na podršci pruženoj za ovo zajedničko izdanje poštanske marke. Spomenuo je također zajedničko izdanje poštanske marke iz 1998. Godine, posvećene 500. obljetnici hrvatskog minijaturista Julija Klovića.

U ime Vatikanske pošte govorio je ravnatelj Instituta za filateliju i numizmatiku Mauro Olivieri koji se zahvalio Hrvatskoj pošti na dobroj suradnji te Veleposlanstvu na organizaciji ovog događaja. Istaknuo je važnost zajedničkih izdanja poštanskih maraka prilikom obljetnica velikih ljudi kao što je bio Bošković o kojemu je govorio vrlo biranim riječima. Naglasio je da govori u ime Guvernarijata Vatikanskoga grada u čijoj su nadležnosti Vatikanske pošte.

VELEPOSLANSTO REPUBLIKE HRVATSKE PRI SVETOJ STOLICI


Ostale vijesti