Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Vlade njemačke savezne pokrajine Brandenburg Matthiasom Platzeckom koji je u povodu Dana njemačkog jedinstva boravio u posjetu Republici H

Bilateralne odnose između Republike Hrvatske i pokrajine Brandenburg sugovornici su ocijenili tradicionalno vrlo dobrima i prijateljskima

Bilateralne odnose između Republike Hrvatske i pokrajine Brandenburg sugovornici su ocijenili tradicionalno vrlo dobrima i prijateljskima. Čestitajući predsjedniku Vlade Platzecku Dan njemačkog jedinstva ministar Jandroković još je jednom zahvalio Njemačkoj na aktivnoj potpori koju pruža Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Također je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Platzecka Vukovaru, u okviru kojeg je uručio donaciju za razminiranje na području Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku je poseban naglasak dan mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i njemačke pokrajine Brandenburg. Predsjednik Vlade Platzeck, koji je boravio u Hrvatskoj zajedno s gospodarskim izaslanstvom, istaknuo je postojanje velikog interesa njemačkih poduzetnika i investitora za suradnjom s hrvatskim partnerima, posebice u segmentu korištenja obnovljivih izvora energije. U tom kontekstu ministar Jandroković upoznao ga je i s paketom investicijskih projekata hrvatske Vlade.

Sugovornici su se složili kako će se mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje dodatno otvoriti ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

U tom smislu predsjednik Vlade Platzeck ponudio je Hrvatskoj stručnu i tehničku pomoć njemačke pokrajine Brandenburg u području korištenja sredstava iz europskih fondova. Također je upoznao ministra Jandrokovića s planiranim održavanjem međunarodne konferencije o energetici, koja bi se u organizaciji njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj trebala održati u svibnju iduće godine u Splitu.



Priopćenja