U Moskvi su u četvrtak, 22. rujna 2011. godine, otvoreni Dani hrvatske kulture u Ruskoj Federaciji 2011

U Moskvi su u četvrtak, 22. rujna 2011. godine, otvoreni Dani hrvatske kulture u Ruskoj Federaciji 2011. Svečanom otvorenju, uz ministra kulture Republike Hrvatske Jasena Mesića, nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Nebojša Koharović.

Svečano otvaranje upriličeno je uoči Gala koncerta Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO i kantautorice Lidije Bajuk u Međunarodnom domu glazbe u Moskvi. LADO je predstavio bogatstvo i raznolikost folklornog izraza iz svih krajeva Hrvatske, a Lidija Bajuk je svojom osebujnom obradom i izvedbom publici približila hrvatske arhaične lirske pjesme.

Program manifestacije obuhvaća također i koncerte orguljaša Ante Knešaureka i Pavla Mašića u Moskvi, St. Peterburgu i Kanti-Mansijsku, Zagrebačkih solista u Moskvi i St. Peterburgu te prezentaciju reprinta "Od bitija redovničkoga knjižice" Šimuna Kožičića u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u St. Peterburgu, koju organizira Državni arhiv u Rijeci.

Razmjena Dana kulture Hrvatska – Rusija ostvaruje se u suradnji između dvaju ministarstava kulture, s ciljem šireg predstavljanja i afirmacije kulturne baštine i suvremenih kulturnih dostignuća, unapređivanja mreže kulturnih institucija, udruga i umjetnika dviju zemalja te kontinuirane razmjene i suradnje u kulturnim projektima.

Za vrijeme svog službenog posjeta Rusiji, ministar Mesić susreo se sa zamjenicom ministra kulture Ruske Federacije Ekaterinom Chukovskayom. Razgovaralo se o nizu pitanja iz područja kulture, a posebno o mogućoj suradnji s ruskim stručnjacima, koji bi sudjelovali kao predavači na Sveučilišnom studiju baletne pedagogije. Dani hrvatske kulture traju do 6. listopada 2011. godine.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji


Ostale vijesti