U Santovu je 31. kolovoza 2011. godine svečano otvoren hrvatski učenički dom i dječji vrtić

U Santovu je 31. kolovoza 2011. godine svečano otvoren hrvatski učenički dom i dječji vrtić, uz nazočnost potpredsjednika Vlade Republike Mađarske i ministra javne uprave i pravosuđa Tibora Navracsicsa, ministra znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Radovana Fuchsa i ministra pravosuđa Republike Hrvatske Dražena Bošnjakovića.

Santovački đački dom jedan je od kapitalnih projekata hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj, za čiju je izgradnju utrošeno 970.000 eura, od čega iz fondova Europske unije putem Regionalne razvojne agencije (DAOP) 259.000 eura, iz vlastitih sredstava Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj 104.000 eura, dok preostali iznos podjednako snose Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Mađarske.

Hrvatska osnovna škola, učenički dom i dječji vrtić u Santovu obrazovni je centar okupljanja djece hrvatskog podrijetla iz šire regije Bačko-kiškunske županije, a od prije dvije godine, od kada je ukinuta mađarska područna škola, hrvatska je jedina osnovna škola u mjestu.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti
mr. sc. Ivan Bandić


Ostale vijesti