U Budimpešti je svečano u petak, 17. lipnja 2011. godine otkriven spomenik velikanu hrvatske književnosti Miroslavu Krleži, djelo akademske kiparice Marije Ujević Galetović

U Budimpešti je svečano u petak, 17. lipnja 2011. godine otkriven spomenik velikanu hrvatske književnosti Miroslavu Krleži, djelo akademske kiparice Marije Ujević Galetović. Dugogodišnja želja hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj ostvarena je u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti, kao donacija Grada Zagreba Gradu Budimpešti.

Pozdravne govore održali su potpredsjednik Vlade Republike Mađarske i ministar javne uprave i pravosuđa Tibor Navracsics, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivan Bandić, državni tajnik u Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić, gradonačelnik Budimpešte István Tarlós i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

O životu i djelu Miroslava Krleže govorio je prof.dr.sc. István Lökös autor monografije o Krleži na mađarskom jeziku. Na svečanosti se okupilo oko dvije stotine Hrvata iz Republike Mađarske i ljubitelja hrvatske kulture, među kojima su bili visoki mađarski dužnosnici, veleposlanici i diplomati, te brojni predstavnici hrvatskih i mađarskih medija.

U povodu 30. obljetnice smrti Miroslava Krleže uz organizacijsku potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti ove godine održan je niz događaja, od reprezentativne izložbe o Krleži u Nacionalnoj knjižnici Szechenyi, spomen skupa i postavljanja spomen ploče u Prirodoslovnom muzeju u nekadašnjoj Ludovika akademiji, gdje je Hrvatsko kazalište u Pečuhu odigralo i adaptaciju Krležinog djela „Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva“, dok će HNK Osijek tijekom ove godine u kazalištu Uj Szinhaz izvesti Krležinu dramu Leda iz trilogije Glembajevih.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti


Ostale vijesti