U Münchenu održan susret veleposlanika zemalja jugoistočne Europe pod nazivom „Perspektive za jugoistočnu Europu“, kojemu je bilo prisutno i oko pedesetak gospodarstvenika

U Münchenu je u organizaciji „Deutsches Ostforuma München e.V.“ (DOM - Njemački istočni forum) u utorak, 30. svibnja 2011.godine održan susret veleposlanika zemalja jugoistočne Europe pod nazivom „Perspektive za jugoistočnu Europu“, kojemu je bilo prisutno i oko pedesetak gospodarstvenika.

Inicijator skupa je veleposlanik Austrije u Berlinu, dr. Ralph Scheide, a organizator predsjednik društva DOM, Hans Spitzner, bivši državni tajnik u Bavarskoj Vladi, u suradnji s LfA bankom. Prvi sličan sastanak održan je 20. prosinca 2010. godine u austrijskom veleposlanstvu u Berlinu, kojemu su nazočili između ostalih i ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske i SR Njemačke, Gordan Jandroković i Guido Westerwelle. Nakon Berlina, po riječima bivšeg državnog tajnika Spitznera, logično je bilo organizirati skup u Bavarskoj, kao pokrajini SR Njemačke koja ima najjače gospodarske veze s jugoistočnom Europom.

Prisutni gospodarstvenici upoznati su od strane veleposlanika Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova sa stanjem u regiji, kao i s pristupnim pregovorima u Europsku Uniju. Tijekom susreta je naglašeno da su vanjske investicije važne za razvoj svih država u regiji, a također da je i regionalna suradnja preduvjet otvaranja EU perspektive.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu, dr. Miro Kovač, je istaknuo da je Hrvatska nakon dvadeset godina samostalnosti „uspješna priča“, članica NATO i pred samim ulaskom u Europsku uniju. Skupu su nazočili i generalni konzuli Srbije, Makedonije kao i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak.

Vladimir Duvnjak
Generalni konzul


Ostale vijesti